Ministar uprave Ivan Malenica predstavio uslugu “e-Propusnica“

Ministar uprave Ivan Malenica predstavio je u srijedu uslugu “e-Propusnica“ u sklopu Centra dijeljenih usluga, koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

“Moći će se provjeriti sve prethodno izdane propusnice”, kazao je Malenica i dodao da se sustavu može pristupiti preko sustava e-Građanin. “Oni koji nemaju tu mogućnost mogu koristiti dosadašnje načine zahtjeva preko maila i liječnika. Propusnice i dalje odobravaju poslodavci, liječnici i Stožer. Podaci o izdanim propusnicama kroz sat vremena će biti dostupni Ministarstvu za provjeru na terenu”, rekao je.

Građani mogu dobiti propusnicu ako trebaju hitnu medicinsku skrb, ili se moraju brinuti o članu obitelji. Propusnice se mogu i isprintati te pokazati nadležnim službama, a mogu se koristiti i na mobilnom uređaju u PDF formatu gdje je QR kod.

Malenica je kazao da sustav još nije pokrenut, a to se očekuje danas, nakon konferencije za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Bilo je zlouporaba čitavog sustava jer su poslodavci mogli izdavati propusnice osobama koje nisu u radnom odnosu”, rekao je Malenica te dodao kako je cilj olakšati građanima i poslodavcima da dođu do propusnica.

Komentiraj