Ministar Banožić potvrdio da su još tri vojnika pozitivna na drogu

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu je potvrdio da je još nekoliko vojnika Hrvatske vojske bilo pozitivno na droge.

“Izvršili smo nadzore u petak i pronašli smo kod tri vojnika određenu supstancu u urinu, dakle zlouporaba droga”, izjavio je Banožić nakon sastanka užeg kabineta Vlade.

“Prije smo imali još 4 kod kojih je pronađena određena supstanca. Pojačat ćemo nadzor, redovan i nenajavljivani kako bi se ta brojka svela na nulu. Svi kod kojih je pronađena droga u urinu, završit će na stegovnom sudu”, dodao je.

Ukupno je testirano oko 30 osoba u vojarnama u Splitu, Pločama, Udbini, Delnicama, Vinkovcima, Velikoj Gorici, a testiranja će se nastaviti i dalje.

Banožić je rekao da su četvorica kod kojih je utvrđeno da su konzumirali drogu pripadnici Zapovjedništva za specijalne snage, koji su bili pozitivni na kokain. Peti je pripadnik Vojne policije koji je radio na osiguranju visokih vojnih i državnih dužnosnika.

“Zajedno sa zapovjednicima ćemo kroz interakciju pojačati redovni i izvanredni nadzor kako bismo tu brojku sveli na nulu. To znači nultu stopu tolerancije na prisutnost droge te će svi kod kojih je pronađena i koji su pokušali izbjeći samo testiranje završiti na stegovnome sudu”, rekao je.

Dodao je da obo što je izašlo u javnost nije na korist i čast Hrvatskoj vojsci. “Mnogi kroz ove pojedinačne slučajeve promatraju Hrvatsku vojsku, a s druge strane njezini pripadnici, ugovorni pričuvnici, ostvaruju perfektne sportske rezultate, kao i vojnici u misijama i operacijama. I nikome ne treba da netko ugrožava njihov angažman i trud jer je netko odlučio nešto konzumirati”, poručio je ministar obrane.

Izvijestio je i da Vojna policija i dalje provodi istragu u slučajevima nedavnih samoubojstava pripadnika HV-a, a nakon završetka izvijestit će javnost.

Komentiraj