Milanović o ispitivanju Zlate Đurđević: ‘Protiv ste zato što ste iz HDZ-a’

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjeluje na otvorenju 10. energetske konferencije otoka Krka, koji se u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Regionalne energetske agencije Kvarner i udruge Eko Kvarner i pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, održava pod nazivom „Energetska tranzicija u kontekstu klimatskih promjena i novog Europskog zelenog plana.”

Tom je prilikom između ostaloga komentirao  ispitivanje Zlate Đurđević na saborskom Odboru za pravosuđe, presudu Ratku Mladiću i komunikaciju s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

O ispitivanju Zlate Đurđević

“Zanima me hoće li se ljudi pojaviti u Saboru, zaraditi svoju plaću, hoće li polemizirati, sakriti se. Ovo su važni argumenti. Zašto si protiv Zlate Đurđević? Zato što je prekršila zakon? E, bome nije. Zato što je nekompetetna? Nije. Zato što je žena? Zato što ste iz HDZ-a, zato ste protiv”, rekao je predsjednik.

Komentirajući presudu Ratku Mladiću, kojemu je potvrđena doživotna kazna zatvora, Milanović je rekao da je dobro da je u zatvoru. “Neka je on tamo, lijepo mu je tamo, tamo je super”, rekao je.

O komunikaciji s Plenkovićem i Jandrokovićem

Osvrnuo se i na komunikaciju s predsjednikom Vlade, Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora, Gordanom Jandrokovićem, koji je jučer pozvao da se prestane vrijeđati u javnom govoru.

“Nećemo se vrijeđati, a po čemu je uvreda ako ja kažem da je netko bio to, to, to i to. Ako kažem za Puhovskog, kojeg Plenković očajnički brani, da je udbaški druker, a da nam sad prodaje moral? Ja sam čistiji od najprljavijih, ne idem dalje. Puhovski je išao svjedočiti protiv hrvatske države, išao je na ruku haškom tužiteljstvu koje je dokazivalo da je hrvatska država zločinačka organizacija. Čovjek koji je išao rušiti Hrvatsku, bez da ga je itko na to tjerao, želi da ga tretiram kao uglednog građanina, ne, ti si druker”, rekao je Milanović.

Ocijenio je da će se na francuskim predsjedničkim izborima 2022. godine “lomiti europska priča” i nada se ponovnom izboru Emmanuela Macrona.

Francuskog predsjednika u utorak je ošamario muškarac iz skupine građana koja ga je pozdravljala na jugu Francuske, pokazuje videosnimka incidenta.

Hrvatski predsjednik je incident opisao “bizarnim” i rekao da mu je “nevjerojatno što ga je osiguranje pustilo u taj prostor”.

“To samo govori da će sljedeća godina u europskoj politici biti prokleta jer Macron ima reizbor. Ja bih volio da pobijedi on, a ne Le Pen i ta jedna općenito klaustrofobična, nervozna i živčana politika sumnje prema svemu što nije bijele boje kože i kršćansko, a nažalost europska politika se pretvorila u to”, komentirao je Milanović novinarima na Krku.

Hrvatski predsjednik očekuje da Macron iduće godine “bude malo tvrđi” i misli da će se na francuskim predsjedničkim izborima “lomiti europska priča”.

“U Njemačkoj tko god da pobijedi u rujnu, nastavit će manje više ovu politiku: jednu umjerenu politiku, izbalansiranu, a u Francuskoj je to malo drukčije”, rekao je Milanović.

 

Komentiraj