Meteorologinja Tanja Renko: “Neuobičajeno da su dnevne temperature toliko više od prosjeka”

Vrhunac toplinskog vala zahvatit će Hrvatsku u četvrtak, a veće popuštanje vrućina očekuje se tijekom vikenda. “Treba naglasiti da će i u dane vikenda i dalje u većini krajeva biti vruće, posebno se to odnosi na Jadran, predjele i unutrašnjost Dalmacije, no ipak, temperatura zraka bit će za, mogli bismo reći, 3 do 4, ponegdje u ovim kopnenim predjelima i 5 stupnjeva niža od ovih vrijednosti koje ćemo mjeriti danas i sutra”, rekla je meteorologinja Tanja Renko u emisiji ‘U mreži Prvog’ Hrvatskog radija.

Dodala je da su posljednjih nekoliko dana noćne temperature vrlo često na Jadranu iznad 20, ponegdje i iznad 25 stupnjeva u ranim jutarnjim satima. U unutrašnjosti su pak dnevne temperature više od onih na Jadranu, gdje osvježenje pruža povjetarac s mora koji zapuše sredinom dan.

Vrući dani u lipnju, kaže, nisu rijetkost. Ali, neuobičajeno je da su temperature, posebno one dnevne, toliko više od prosjeka. Tanja Renko istaknula je da se s dosta velikom vjerojatnošću može reći da će ovo ljeto biti toplije od prosjeka te da možemo očekivati vrlo vjerojatno još poneki toplinski val, ali da je njihov broj i jačinu nemoguće prognozirati. Kad je riječ o klimatskim promjenama, meteorologinja je rekla kako sve upućuje na to da će toplinski valovi vrlo vjerojatno biti češći i žešći.

 

Komentiraj