Merkel putuje u Pariz na obilježavanje nacionalnog praznika Francuske 14. srpnja

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju će otputovati u Pariz kako bi sudjelovala u obilježavanju nacionalnog praznika Francuske.

Pridružit će se francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i drugim gostima koji će na Elizejskim poljanama promatrati tradicionalni vojni mimohod u povodu Dana pada Bastilje.

Proslavom 14. srpnja Francuska obilježava pad Bastilje 1789. godine, što je datum koji je simbolično označio početak buržoaske revolucije.

Tema ovogodišnje proslave je europska suradnja, a Macron je na mimohod kao goste pozvao sudionike iz država koje stoje iza Europska inicijative za intervencije (EI2), nove vojne inicijative dogovorene lani između Francuske, Njemačke i osam drugih država članica Europske unije kojom bi se trebala osigurati sposobnost brzog vojnog reagiranja u kriznim situacijama.

Među pozvanima su britanska premijerka Theresa May, nizozemski premijer Mark Rutte, belgijski premijer Charles Michel, predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid i predsjednik Europske komisije Jan-Claude Juncker te se očekuje njihovo sudjelovanje na pariškoj proslavi.

Oko 500 vojnika iz sastava francusko-njemačke brigade sudjelovat će u mimohodu zajedno sa španjolskim kontingentom koji se vraća iz misije EU u Maliju.

Merkel je suočena s pojačanim zanimanjem za njezino zdravstveno stanje nakon tri slučaja tremora koje je doživjela dok je stajala u prigodi različitih javnih događaja. Njemačka agencija dpa s time u vezi podsjeća kako je uobičajeno da visoki inozemni gosti pariški mimohod promatraju sjedeći.

Merkel u četvrtak nije izravno odgovorila na pitanje je li joj bio potreban liječnički tretman, ali je ustvrdila da je njezino zdravlje dobro. Kao razlog prve drhtavice koja se dogodila na svečanosti s ukrajinskim predsjednikom navela je dehidraciju, a za druga dva slučaja kazala je da se radilo o psihološkoj “reakciji” na prvi napad.

 

Komentiraj