Britanska premijerka Theresa May izjavila je u petak u Bruxellesu da će Velika Britanija ispuniti svoje financijske obveze prema europskom proračunu i da druge članice EU-a neće biti na gubitiku u sadašnjem proračunskom okviru, dok Bruxelles od nje očekuje da iznese konkretne brojke.

“Rekla sam svojim partnerima da nitko ne treba biti zabrinut za sadašnji proračun, mi ćemo poštovati svoje obveze”, rekla je May.

Theresa May je istaknula da će financijska nagodba biti dio konačnog sporazuma o budućim odnosima s EU-om.

Istodobno, u zaključcima 27-orice kaže se da “primaju na znanje izjavu da će Velika Britanija poštovati svoje financijske obveze”, ali da to još nije konkretizirano u čvrstim i konkretnim brojkama.

U EU se neslužbeno spominje iznos između 60 i 100 milijardi eura koliko bi Britanija morala uplatiti u europski proračun, dok u Londonu iznose puno manje procjene, oko 20 milijardi eura.

EU inzistira da se pregovori odvijaju u dvije faze, da se najprije postigne dovoljan napredak u tri prioritetna područja:  pitanju britanskih financijskih obveza prema europskom proračunu, pravu europskih građana koji ostaju živjeti u Velikoj Britaniji i graničnom režimu između Irske i Sjeverne Irske.

Tek kada Europsko vijeće zaključi da je u tim područjima postignut dovoljan napredak, odobrit će prelazak u drugu fazu pregovora o budućim odnosima i prijelaznom razdoblju.

Ako se u sljedeća dva mjeseca postigne dovoljan napredak u tim područjima, EU bi bila spremna odobriti drugu fazu pregovora na summitu u prosincu.

Čelnici 27 zemalja članica usvojili su zaključke o Brexitu, za što im je trebalo samo 90 sekundi. U tom tekstu istaknuli su da će na summitu u prosincu ponovno razmatrati ima li napretka u pregovorima o razdruživanju kako bi ocijenili ima li dovoljno napretka u ta tri prioritetna područja.

U slučaju da se u prosincu donese zaključak da je postignut dovoljan napredak u tim područjima, ostalih 27 članica je spremno podržati prelazak u drugu fazu pregovora o budućima odnosima s EU-om i prijelaznim razdobljima.

Istodobno, 27 članica pokreću interne pripreme za drugu fazu pregovora.

Komentiraj