Manje od pet mjeseci prije sudbonosnog izlaska Velike Britanije iz Europske unije, britanska premijerka Theresa May stiže u srijedu popodne u Bruxelles kako bi riješila posljednje sporne točke u “razvodu” Britanije i EU-a, prenosi AFP.

May, koja se nalazi na udaru iz redova vlastite Konzervativne stranke zbog nacrta sporazuma o Brexitu, sastaje se s predsjednikom Jean-Claudeom Junckerom u 17,30 sati uoči posebnog summita koji će u nedjelju okupiti čelnike članica Unije.

Kako ističe AFP, May i Juncker će razgovarati o “okviru budućih odnosa” između Londona i Bruxellesa kao predmeta sporazuma dviju strana kojim će se okončati vrlo složeni pregovori započeti u lipnju 2017.

Prošli tjedan su pregovarački timovi dviju strana dogovorili nacrt sporazuma na gotovo 600 stranica, u kojem se pokušavaju razmrsiti čvrste veze stvorene tijekom 40-godišnjeg članstva Britanije u europskom bloku.

Nacrt sporazuma o Brexitu rješava, između ostaloga, i pitanje cijene razvoda koju London mora platiti, bez navođenja točnog novčanog iznosa britanskih obveza prema Uniji. U njemu se također nalazi i kontroverzno rješenje kako bi se u zadnji čas izbjegao povratak uspostave fizičke granice između Irske i Sjeverne Irske.

“Politička izjava”

Sporazum, pod salvom kritika u Velikoj Britaniji gdje je May optužena da je dala previše ustupka Europskoj uniji, trebao bi biti popraćen “političkom izjavom” koja bi sadržavala smjernice budućih odnosa dviju strana, posebice na području trgovine.

Taj dokument na 20-ak strana, doznaje se iz europskog izvora, ne bi imao pravnu već političku snagu i poslužio bi kao okvir za trgovinske pregovore koji službeno mogu početi tek nakon Brexita, dakle nakon 30. ožujka 2019.

May će o “političkoj deklaraciji” razgovarati danas s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom kako bi proširili i razjasnili taj dokument koji će biti pridružen Sporazumu o povlačenju.

Uoči puta u Bruxelles, May je naglasila važnost političke deklaracije riječima: “Važno je dobro dogovoriti buduće odnose. Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno”.

“Ono što će utjecati na živote ljudi je budući odnos između dviju strana. U nacionalnom je interesu da postignemo dobar dogovor”, kazala je May uoči puta.

Dvije strane će pregovarati i o prijelaznom razdoblju koje bi, kako je predviđeno, trebalo trajati do kraja 2020., i mogućnosti produljenja ukoliko se to pokaže potrebnim.

Što se carinske unije tiče, Sunday Times je prije pet dana objavio da je moguće da cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo, a ne samo Sjeverna Irska kao što se do sada spominjalo, ostane u carinskoj uniji s EU i nakon Brexita i nakon prijelaznog razdoblja koje će trajati do kraja 2020. godine. Ostalih 27 država članica (EU27) navodno je, prema pisanju Timesa, signaliziralo Britancima da će pristati na takvo rješenje, premda valja imati na umu da je EU27 dosad načelno odbacivao mogućnost ostanka UK-a u carinskoj uniji s EU zbog straha da će Britanci time biti privilegirani.

Premijerka May mora istovremeno zadovoljiti EU27, ali i najveće euroskeptike u vlastitom parlamentu i svojoj stranci, a to će, prema pisanju Sunday Timesa, učiniti tako što će iskamčiti da se u sporazumu o povlačenju izrijekom spominje klauzula o izlasku iz takve postbrexitovske carinske unije.

Takva klauzula trebala bi uvjeriti euroskeptike da UK neće ostati vječno u carinskoj uniji, jer njihov je cilj da Britanija što prije bude u mogućnosti sama pregovarati o sporazumima o slobodnoj trgovini s ostatkom svijeta, što kao nečlanica EU vezana uz EU carinskom unijom ipak neće moći prakticirati.

“Carinska unija znači odbacivanje autonomne trgovinske politike i prihvaćanje pravila lojalne konkurencije s europskim poduzećima. To treba Britancima biti vrlo jasno”, kazao je diplomatski izvor na koji se poziva AFP.

Zemlje poput Francuske i Nizozemske također žele da se riješi i pitanje budućeg pristupa europske flote teritorijalnim vodama Ujedinjenog Kraljevstva koje nije obuhvaćeno “tetitorijem carinske unije”.

Madrid je pak izvršio pritisak na svoje europske partnere i zaprijetio blokadom Brexita ukoliko mu se ne omogući direktna uloga u pregovorima oko Gibraltara.

Ukoliko britanska vlada i EU27 dogovore sve aspekte svog razvoda, sporazum će morati potom ratificirati europski i britanski parlamenti.

Komentiraj