Matičnjak kao dodatak prehrani smanjuje nervozu i probleme s nesanicom

Pixsell/Davorin Visnjic

Biljka matičnjak ili melisa je vrlo raširena kultura na na području Europe i Mediterana, često je samonikla u prirodi i vrtovima, ali može se i uzgajati, prenose vitamini.hr.

Lišće je osim po obliku prepoznatljivo po finom mirisu limuna. Matičnjak ima široku primjenu u narodnoj medicini, dodaci prehrani uspješno rješavaju probleme s nervozom i nesanicom, koje uzrokuju i tegobe u probavnom sustavu.

Od lista melise se priprema aromatični čaj i razni napici, tu su tinkture i pripravci, a neki ga koriste u kuhinji ili kao začin.

U svom kemijskom sastavu list krije malu količinu eteričnog ulja, no njegova snaga leži u sadržaju derivata kafeinske kiseline (ružmarinske kiseline) po kojoj je matičnjak i prepoznatljiv. Matičnjaku se pripisuju umirujuća svojstva, mnogi suše listove i piju ukusan i ljekovit čaj.

Više studija je potvrdilo da dodaci prehrani na bazi melise imaju učinkovito djelovanje na smanjenje stresa, tjeskobe, pojave nesanice. Značajne nuspojave kod ljudi, koji nemaju problema s alergijama, nisu zabilježene.

Komentiraj