MARKOTIĆ ‘Dobra epidemiološka situacija ne ovisi samo o broju dnevnih slučajeva’

Ravnateljica zagrebačke infektivne klinike Alemka Markotić za Novu TV je otkrila kako će s provjerom sumnjivih slučajeva, prema zahtjevu WHO-a, krenuti od slučajeva u 12. mjesecu.

”Svi laboratoriji koji uzimaju uzorke krvi imaju banke seruma i pogledat ćemo retrogradno imamo li nekoga od tih koji su bili s upalom pluća kojima smo pokušali neke druge mikroorganizme detektirati. Moramo znati da bismo te ljude mogli uloviti tek ako su se javili negdje 6. ili 7. dan bolesti da bismo ih mogli detektirati serološkim metodama”, kazala je Markotić, dodavši da će se najprije provjeriti pacijente iz prosinca, ali možda i iz studenog.

Naglasila je da ipak u tom periodu nije zabilježen veliki broj osoba s respiratornim infekcijama.

”Pogledat ćemo podatke koliko ih je bilo prijavljenih i onda pregledati krv onih koji su bili s gripom. Međutim, masa tih ljudi, barem kod nas u Klinici, radi rendgena i naši radiolozi bi to već uočili. Dosta je tipičan nalaz rendgena kod bolesnika s COVID-19”, pojasnila je.

Markotić je ponovila i da dobar trend ovisi o građanima, a nije htjela komentirati moguće održavanje izbora u srpnju jer se, kako je rekla, ne bavi politikom. Ipak je istaknula da dobra epidemiološka situacija ”nije stvar samo jednog površnog pogleda koliko danas ima novih slučajeva”.

”Puno toga se treba analizirati da bi se moglo nešto reći. Masa ovoga što se sada oslobađa i ljudi su posvuda to je nešto što je zasad povoljno”, zaključila je Markotić.

Komentiraj