Marija Selak Raspudić: “Hodam ulicom i opravdavam se kao da sam se odlučila baviti prostitucijom”

Najnovije pojačanje Mosta, nezavisna kandidatkinja  Marija Selak Raspudić gostovala je u televizijskoj emisiji RTL Direkt te rekla zašto se počela baviti politikom i naglasila da je medijska manipulacija veliki problem današnjice.

Na novinarsko pitanje zašto se zajedno sa suprugom počela baviti politikom, naglasila je kako je najpotrebnije dati svoj doprinos kada je čovjek najaktivniji

“To svi pitaju. Hodam ulicom i opravdavam se kao da sam se odlučila baviti prostitucijom. To je pokazatelj prave mjere do koje su degradirane naše temeljne institucije. Ne postoji nitko tko smatra da se treba uključiti u politiku, osim onih koji se uključe kada im je to redovito zadnji izlaz, kad su im sve lađe potonule na nekim drugim područjima. Mi smo odlučili ući u trenucima kad oboje ‘stojimo dobro’, nemamo nikakvu agendu iza sebe niti možemo iz toga neku materijalnu korist. Ne zato jer smo mi neki heroji, nego zato što se time treba poslati jedna važna poruka društvu i možda time možemo aktivirati neke druge vrijedne pojedince da oni daju svoj doprinos. A to je da politika treba biti izbor u trenutku kada je čovjek najaktivniji, a ne nekakvo sredstvo bijega i da se zaista svi trebamo vratiti politici i politizirati stvari da bismo mogli popraviti stvari u ovoj državi. A zašto sad, zato što već dugo sustavno oboje pratimo političke procese u našoj državi i ova sadašnja Vlada, od činjenice da je ona na jedan kriminalan način uopće ostala na vlasti, političkom trgovinom, da je rasprodala maternicu društva, a to je sustav obrazovanja, jednoj marginalnoj stranci, koje se isto tako brzo odrekla za vrijeme ovih izbora pa do raspisivanja izbora u vrijeme pandemije, a onda i onemogućavanje općenito referenduma i elektroničkog i dopisnog glasovanja i uopće nerada na jednom izbornom zakonu, to su sve razlozi koji čovjeka natjeraju da se uključi u procese, da pokuša vratiti neku demokraciju u društvo”, rekla je Selak Raspdoić o motivima uključenja u politiku.

Gošća Marija Selak Raspudić je tijekom emisije naglasila kako je riječ o medijskoj manipulaciji kada ju je novinarka pitala za objavljivanje sporne fotografije

Suprug Nino Raspudić komentirao je da mediji namjerno objavljuju fotografiju njegove supruge iz visokog stupnja trudnoće. Onda su reagirale mnoge žene, objavljivale svoje fotografije uz poruku Vidi me, Nino, trudne smo i lijepe.

“Mislim da je ta tema već apsolvirana i da je najveća medijska manipulacija to da se mi nismo bavili meritumom, a to su medijske manipulacije, što je ono na što je Nino ukazivao, nego smo upravo skrenuli na neku sporednu stvar gdje se od muhe napravilo slona. Kratko ću se samo refereirati na to, mislim da je ovdje riječ o tome da ako ćemo gledati kako su žene reagirale, nitko nije rekao da je to ružno. Treba biti svjestan da kad je fotografija izašla”, poručila je Selak Raspudić u RTL Direktu.

Slikana bez dopuštenja i služi u svrhu političke kompromitacije 

“Fotografija mi smeta smeta kao i svakoj civiliziranoj osobi jer je slikana bez mog dopuštenja, a još više me smeta što se pojavljuje u kontekstu nečega što je relativno ozbiljna stvar, a to je moja politička aktivacija. Najviše me smeta što to nikome tko se bavi ženskim pravima ne smeta, za razliku od nekih drugih stvari”, rekla je Selak Raspudić.

Za što bi se trebao provesti referendum?

“Trebalo bi ga prvenstveno o izbornom zkaonu. Dva su načina za kreiranje izbornog zakona: prvo je da  odražava volju građana, a drugi da odražava samovolju političkih čelnika. Mi smo taoci ovog drugog načina. Način na koji se kreiraju te liste, pitajte ljude po cesti znaju li oni uopće tko su njihovi saborski zastupnici, znaju li koja je njihova uloga. Pitajte taj vodeći duopol koji kreira liste. Kakve veze imaju pojedinci koje šalju u ne znam koje županije s istim tim građanima? Dakle, nikakve. ono što se tu radi je da unutarstranačka demokracija gotovo uopće ne postoji i te liste služe da bi se određene poslušnike darivalo za njihovo vjerno služenje vođi”, rekla je Selak Raspudić.

 

 

Komentiraj