MARIĆ U LONDONU Plenković: “S investitorima se razgovara o refinanciranju 1,3 mlrd eura cestarskih dugova”

Autor:

Požega, 03.07.2017. - Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je u Požegi 2. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavila provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Na fotografiji Zdravko Marić, Predrag Štromar, Andrej Plenković, Gabrijela Žalac, Goran Marić, Tomislav Tolušić, Marko Pavić, Oleg Butković. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je kazao da se u Lodnonu vode pregovori s investitorima o refinanciranju otprilike 1,3 milijarde eura dugova cestarskog sektora kako bi se produljila njihova ročnost i snizile kamate te tako nastavila konsolidacija cestovnog sektora.

Kako je rekao na početku sjednice Vlade, ovoga tjedna predstavnici Ministarstva financija predvođeni ministrom Zdravkom Marićem na turi su po europskim gradovima i vode razgovore s investitorima, u dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Razgovara se o refinanciranju duga u cestarskom sektoru, koji iznosi ukupno oko 5 milijardi eura.

“U ovom trenutku u Londonu se vode razgovori s investitorima kako bi se produljila i ročnost i snizile kamate u odnosu na niz kredita koji su otprilike u iznosu od 1,3 milijardi eura, a koji su u bližoj naplati i s nepovoljnom kamatom”, rekao je Plenković.

Napomenuo je da u takvim razgovorima investitori uobičajeno postavljaju prvo pitanja kakva je situacija u zemlji, je li stabilna, je li vlada pouzdana, je li smjer ekonomske politike i fiskalne konsolidacije upravo onakav kakvim ga vidi Europska komisija te podsjetio da je EK nedavno revidirala na više stopu hrvatskog gospodarskog rasta u 2017., na 3,2 posto.

Kako je Plenković istaknuo, to su sve okolnosti koje se na prvi pogled ne vide, “ali su puno bitnije od nekih neuspjelih inicijativa kojima smo svjedočili”, referirajući se pritom na inicijativu oporbe za iskazivanje nepovjerenja Vladi, koja u petak nije dobila potporu u parlamentu.

“Vjerujem da će rezultati razgovara koje vode ministar Marić i kolege ovih dana i u Londonu, i u Frankfurtu, i u Milanu i u Amsterdamu i danas ponovno u Londonu rezultirati jednim kvalitetnim refinanciranjem ovoga duga i nastavkom konsolidacije cestovnog sektora, a bez posezanja za čuvenom monetizacijom o kojoj se razgovaralo prije nekoliko godina, kada su isti koji su imali ove inicijative prošli tjedan očito dobro vodili računa o financijskom ugledu zemlje”, zaključio je premijer.

Delegacija Ministarstva financija na čelu s ministrom Zdravkom Marićem ovoga je tjedna na roadshowu po europskim financijskim središtima, među ostalim u Londonu i Frankfurtu, radi izdanja euroobveznice kojom bi se refinancirali dugovi u cestarskom sektoru.

Analitičari iz banaka ističu da bi izdanje bilo s dospijećem od 12 do 15 godina, da bi obveznica mogla biti izdana već krajem tjedna, i to uz prinos u rasponu između 2,89 i 3,3 posto.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.