MARAS: ‘Ljevica mora stati iza Milanovića kao predsjednika’

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras nakon uspjeha na europskim izborima ne odustaje od svoje ideje o ujedinjenju ljevice na predsjedničkim izborima, ali i u Gradu Zagrebu

Maras, Gordan Maras, predsjednik Gradske organizacije SDP-a koji je izgovor svog imena prilagodio mjestu broj 007 na listi za Europski parlament, zadovoljan je uvjerljivom pobjedom SDP-a u Zagrebu, iako sam nije tako dobro prošao. Sretan je i zbog četvrtog zastupnika SDP-a u Europskom parlamentu, iako on neće otići u Bruxelles. Smatra da je taj rezultat pokazatelj novog smjera u hrvatskoj politici i kako je pravi trenutak da se stranke ljevice i centra u Gradu Zagrebu pripreme za zajednički izlazak na sljedeće izbore, kako bi s trona zbacile Milana Bandića. Iako ga je naslijedio na čelu Gradske organizacije, kaže da je ponosan što se u SDP upisao kod Ivice Račana, na Iblerovu trgu, gdje je započeo političku karijeru, da bi zatim postao predsjednik Mladeži SDP-a, a onda i direktor stranke. Za razliku od Davora Bernardića kojem je Milan Bandić politički otac i majka, Gordan Maras s vječnim gradonačelnikom, dok je bio u SDP-u, nije neposredno surađivao, što mu olakšava sadašnju poziciju. Proteklog vikenda sudjelovao je u prosvjedima protiv zatvaranja Hipodroma i u ime Gradskog SDP-a uputio snažnu podršku Povorci ponosa. O aktualnim gradskim i nacionalnim temama razgovarao je s tjednikom Nacional.

NACIONALSDP je postigao neočekivano dobar rezultat na europskim izborima. Ima li Davor Bernardić uopće u tome zasluga ili vam je pobjeda pala u krilo zbog „crnog labuda“ u HDZ-u?

Ostvarili smo puno bolji rezultat nego što su ankete predviđale i nego što su nam davale šansu cijele prošle godine. To je pobjeda cijelog SDP-a, svih članica i članova koji su u tome sudjelovali. Imali smo listu jakih pojedinaca, po mišljenju javnosti najkvalitetniju na posljednjim izborima. Davor Bernardić je predsjednik SDP-a koji je pobijedio na europskim izborima, on je predložio listu i normalno je da je i on zaslužan za rezultat na izborima koji nam je omogućio i četvrti mandat. Posebno sam ponosan što je najveća izlaznost bila u Gradu Zagrebu, u kojem je SDPuvjerljivo pobijedio kao najjača stranka, koja je učinila ogroman napredak u odnosu na prethodne lokalne izbore.

NACIONAL: Ali ne i vi osobno. Iako ste se trudili bili jako vidljivi, pa i u Saboru sa svojim laptopom i reklamom zbog koje ste dobivali opomene, vaš rezultat u gradu i nije bogznašto. Naljutili ste se na Nacional jer je napisao da ste dobili nešto više od tisuću glasova manje od Tomislava Tomaševića u Zagrebu, što je istina… Kako to komentirate?

Ponosan sam na svaki preferencijalni glas koji sam dobio na europskim izborima. Na njih gotovo deset tisuća. Europski izbori su europski izbori, biraju se eurozastupnici, a SDP je na svojoj listi na prvim dvama mjestima imao dvoje kandidata koji su se dokazali svojim radom u Europskom parlamentu i u skupini su petero kandidata s najviše preferencijalnih glasova u Hrvatskoj. Nijedna druga lista nije imala dvoje od prvih pet plasiranih u Hrvatskoj po broju preferencijalnih glasova. Lista SDP-a imala je jake kandidate, od kojih je šestero dobilo deset i više tisuća glasova. Deset tisuća preferencijalnih glasova velika je podrška, veća nego što ju je dobilo troje izabranih europskih zastupnika te gotovo dvostruko veća nego gospodina Tomaševića, iako je dobio puno glasova. Jako me veseli što su i moji preferencijalni glasovi pridonijeli tome da SDP dobije četvrti mandat i ponosan sam na taj rezultat. Posebno sam ponosan na rezultat zagrebačkog SDP-a kojim smo nagovijestili promjene koje će se na sljedećim lokalnim izborima dogoditi u Gradu. Vjerujem da su promjene u Zagrebu interes i kolegica i kolega iz koalicije Možemo – Nova ljevica – ORaH, kao i da respektiraju činjenicu da su građani Zagreba na proteklim izborima prepoznali SDP kao predvodnika tih promjena.

‘LOŠEM REZULTATU HDZ-a pridonijele su loša situacija u državi i loša politika koju vodi ova vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem. Da imaju povjerenje hrvatskih građana, nikakvi crni labudovi ne bi ih spriječili’

NACIONAL: Ipak, bili ste sedmi na listi, čime ste bili prilično nezadovoljni. Je li vam žao što niste imali treće ili četvrto mjesto?

Ponosan sam na to što sam imao priliku predstavljati SDP na proteklim izborima. Moj prvenstveni cilj bio je pomoći da SDP prođe što bolje. Mislim da sam sa svoje pozicije puno učinio za vidljivost SDP-a u ovoj kampanji, uložio sam puno rada i energije i donio listi puno preferencijskih glasova sa sedmog mjesta na listi. I SDP je pobijedio. Sretan sam zbog toga.

NACIONAL: Je li dobar rezultat ujedinio stranku ili je to tek privid?

Ta je pobjeda pokazala da je SDP jedina alternativa HDZ-u, kao i da se zajednički može ostvariti dobar rezultat. Na onima je koji donose odluke unutar SDP-a da to prepoznaju i nastave tako dalje.

NACIONAL: Ali SDP je pod vodstvom Davora Bernardića potonuo do najnižeg rejtinga u posljednjih petnaest godina. Ova pobjeda očito je zacementirala njegovu poziciju, iako je izazvao raskole unutar stranke i nezadovoljstvo biračkog tijela. Jesu li se nezadovoljnici pomirili s time da Bernardić do daljnjega ostaje na čelu stranke?

Davora Bernardića izabrali su članice i članovi SDP-a. Sljedeći unutarstranački izbori su nakon parlamentarnih, prije kojih moramo odraditi i predsjedničke. Ako se u stranci okupimo oko političkih prioriteta važnih našim sugrađanima, mislim da u oba slučaja možemo pobijediti HDZ. Građanima su prioritet promjene u Hrvatskoj i Zagrebu. To je normalan slijed događaja. Na ovim izborima birači su nam poslali poruku da zajednički možemo donijeti promjene koje od nas očekuju i to je naša obveza prema njima.

NACIONAL: Treba li kažnjenim članovima Predsjedništva skinuti suspenziju?

Za promjene i pobjedu SDP-a na svim sljedećim izborima potrebni su svi koji mogu pomoći. Za to je potrebno ponovno uključiti i suspendirane kolege. Poruka je naših birača da jedino zajedno možemo donijeti promjene u svom društvu. Ta tema bit će na jednoj od sljedećih sjednica Glavnog odbora i uvjeren sam da će oni koji odlučuju prihvatiti poruke naših birača.

NACIONAL: No da nije bilo „crnog labuda“ i sabotaža u HDZ-u, mislite li da bi rezultat bio jednako dobar?

Sabotažama se ne bavim, pogotovo me ne zanimaju one u HDZ-u. Lošem rezultatu HDZ-a prije svega su pridonijele loša situacija u državi i loša politika koju vodi ova vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem. Da imaju povjerenje hrvatskih građana, nikakvi crni labudovi ne bi ih spriječili u pobjedi na izborima. Primarni problem Andreja Plenkovića i HDZ-a su afere, nerad u državi, loš život hrvatskih građana. Ono što ankete govore već dulje vrijeme, a to je da je 75 posto hrvatskih građana nezadovoljno radom Vlade i smjerom u kojem ide ova država, sada se potvrdilo i u praksi. HDZ je dobio 22 posto glasova. Sa svojim istrgovanim koalicijskim partnerima, koji ih drže na vlasti, ne mogu navući više od 30 posto. Dakle, oni nemaju legitimitet voditi Republiku Hrvatsku. Činjenica jest da je na europskim izborima SDP pobijedio, a HDZ izgubio.

NACIONAL: Lijeve stranke jasno su odbile mogućnost predizbornog koaliranja sa SDP-om, iako ste im vi prvi uputili poziv. Kako ste to doživjeli?

Uputio sam poziv da počnemo surađivati i razgovarati o promjenama i budućim izborima u Gradu Zagrebu. Nisam mislio na predsjedničke izbore, jer to i nije u mojoj nadležnosti. Nisam ovlašten predlagati takve koalicije na nacionalnoj razini. No s pozicije predsjednika Gradske organizacije SDP-a fokusiran sam na sljedeće lokalne izbore koji bi konačno morali dovesti do promjene vodstva grada. Moja obveza je time i veća jer smo na proteklim izborima od građana Zagreba dobili daleko najveću podršku za promjene, a ja svoje sugrađane respektiram. Naših gotovo 22 posto podrške obvezuje, ali ja respektiram i 4,8 posto podrške za Možemo… ili gotovo četiri posto podrške Amsterdamskoj koaliciji. Pozvao sam stranke sličnih vrijednosti na razgovor, da vidimo možemo li na promjenama surađivati. Mislim da i jedni i drugi imamo dovoljno iskustva da znamo da će se bez zajedničkog pristupa promjenama, one teže i dogoditi.

NACIONAL: Ali te su male lijeve stranke i nastale zbog nezadovoljstva SDP-om, kojem puno toga zamjeraju – između ostalog da se odmaknuo od socijaldemokracije, kao i da je najviše prebjega, osobito u klub Milana Bandića, upravo iz redova SDP-a.

Ne znam zašto su oni nastali. Ja znam što je SDP i za što se zalaže. Mi jesmo socijaldemokratska stranka ljevice i zastupamo vrijednosti koje su važne građanima u svim slobodnim i naprednim društvima. Naravno da na sve stvari ne gledamo isto, ali nadam se da i shvaćaju kako je 22 posto Zagrepčana, koliko je glasalo za SDP na ovim izborima, pokazalo da ima povjerenja u nas. Transparenti pred SDP-om u kampanji im nisu pomogli jer su nam građani dali deset puta više glasova nego njima. Da sam na njihovu mjestu, uvažio bih mišljenje građana. U suprotnom podcjenjuju birače. Najmanje što bismo svi skupa trebali jest početi razgovarati o promjenama u Gradu Zagrebu. Što se tiče prebjega, to je sramota tih ljudi i nije SDP odgovoran za to nego HDZ i gradonačelnik Bandić. Osobno nikad neću izdati svoje birače i oni to znaju.

NACIONAL: To je tvrdila i Milanka Opačić, a gdje je sad?

To je sramota Milanke Opačić.

NACIONAL: Treba li Zoran Milanović biti kandidat SDP-a, iako ga ne podržavaju ni lijeve stranke niti dio birača SDP-a?

Prema anketama koje sam ja vidio po medijima, 60 posto birača SDP-a u prvom krugu bira Zorana, a u drugom skoro 90 posto. Budući da nije ni objavio kandidaturu, to je velika podrška građana. Ja sam o njegovoj kandidaturi govorio i prije i moj stav se nije promijenio. Smatram da SDP treba imati zajedničkog kandidata ljevice i lijevog centra koji ima najviše šanse pobijediti aktualnu predsjednicu Republike. U ovom trenutku to je Zoran Milanović i mislim da se to neće promijeniti ubuduće. Zato – ako se mene pita, on bi trebao biti kandidat SDP-a.

NACIONAL: A ako neki drugi članovi SDP-a, poput Ive Josipovića ili Tonina Picule, izraze ambiciju, treba li održati unutarstranačke predizbore ili bi to dodatno podijelilo stranku, kako tvrdi Biljana Borzan?

To pitanje mora razriješiti vodstvo stranke. Da ja odlučujem o tome, razgovarao bih s kandidatom koji ima najviše šanse i dao mu podršku, a ambicije ostalih raspravio bih na razini Predsjedništva i sučelio argumente. No što se mene tiče, smatram da su oni koji nas podržavaju u anketama sve rekli i zato mislim da predizbori nisu potrebni. Potreban nam je kontinuitet nakon pobjede na europskim izborima i smatram da moramo sve napraviti da pobijedimo i na predsjedničkim. Da se Zoran Milanović kandidira, ja bih ga podržao. Predsjednički izbori su za šest mjeseci i mi moramo donijeti odluku u vrlo kratkom roku.

‘SA SVOJIM KOALICIJSKIM partnerima HDZ ne može navući više od 30 posto. Dakle, oni nemaju legitimitet voditi Republiku Hrvatsku. Činjenica jest da je na europskim izborima SDP pobijedio, a HDZ izgubio’

NACIONAL: Nije li Zoran Milanović iskazivao najveći prezir prema funkciji predsjednika Republike i najavljivao da je treba ukinuti?

Mislim da je u ovom trenutku, kada je HDZ zapasao sve ključne pozicije u državi, vrlo važno da dođe do promjene na Pantovčaku. S te strane smatram da postoji određena doza građanske odgovornosti kod onoga koji može pobijediti, a to je u našem slučaju Zoran Milanović, ako se kandidira. Budući da je riječ o funkciji koja se temelji na direktnoj volji građana, mislim da onaj koji je obnaša može puno više napraviti od onoga što mu daju ovlasti. Predsjednik Republike ipak daje određeni smjer društvenim zbivanjima, a mislim da Zoranu ne bi bilo teško napraviti više od Kolinde Grabar-Kitarović, koja u posljednje četiri i pol godine nije napravila ništa. Smatram da bi on mogao dati doprinos tome da institucije ove zemlje – a pritom mislim i na Vladu i na pravosuđe, funkcioniraju bolje. Bez obzira na to što je govorio o funkciji predsjednika, mislim da je ključno da se konačno napravi odmak od HDZ-a i da svi koji žele promjene stanu iza onoga koji ima najviše šanse.

NACIONAL: No dio birača, osobito srpske nacionalnosti, koji su tradicionalno glasali za SDP, neće mu oprostiti sastanak s Josipom Klemmom i djeda ustašu…

Sva ta pitanja čekaju Zorana Milanovića ako se kandidira. No ja ga poznajem i smatram da nitko ne može staviti u pitanje temeljne vrijednosti koje on zastupa i koje su mu uvijek bile bitne u političkom djelovanju – a to su pravda, jednakost, solidarnost među ljudima, zaštita slabijih, ljudska prava i prava manjina te antifašizam.

NACIONAL: Možda nema problem vrijednosti, ali ima problem komunikacije i vlastitog karaktera, koji uvijek radi protiv njega.

Nisam komunikacijski stručnjak i ne želim to analizirati.

NACIONAL: Ali taj sastanak nije se trebao dogoditi i nije riječ o interpretacijama, već transkriptima. Da prizna grešku, možda bi mu lakše oprostili?

Zoran Milanović javno djeluje već petnaest godina, bio je hrvatski premijer, predsjednik SDP-a i svi ga dobro poznaju. Građani dobro znaju njegove vrline i mane. Mislim da vrline debelo pretežu i da zato ima toliku podršku građana da se kandidira. Vjerujem da može pobijediti gospođu Kolindu Grabar-Kitarović.

NACIONAL: U Gradu Zagrebu prošloga tjedna bilo je burno i sve više građana postavlja pitanje kako spriječiti Milana Bandića u tome da kao faraon provodi samovolju. Sudjelovali ste u prosvjedima protiv zatvaranja Hipodroma. Hoće li puknuti na tome?

Uvjeren sam da će Hipodrom sljedeće dvije godine obilježiti vladavinu Milana Bandića – ne samo zbog konja koje želi izmjestiti, već i zbog devastacije zelene površine u velikom dijelu grada. U takvoj situaciji nužno se postavlja pitanje zašto se istovremeno grad raspada sam po sebi, prostori u vlasništvu Grada deset i više godina zjape prazni i nisu u funkciji, zašto nije moguće za investicije pripremiti velike objekte industrijske arhitekture, kao što su Gredelj, Ciglana ili Paromlin. Zašto se ne iskorištava i ne uređuje postojeća gradska imovina, nego se grabi zelena površina? Zapravo, čini mi se da je dobro da se dogodio Hipodrom, jer je to najplastičniji primjer koji pokazuje kako se Gradom zapravo ne upravlja i čiji interesi to vode.

NACIONAL: Ipak, Milan Bandić ima većinu u Skupštini. Kako to mislite spriječiti?

Suprotstavit ćemo mu se svi zajedno, taj projekt treba zaustaviti pošto – poto, ako treba i ljudskim tijelima. Treba pokazati gradonačelniku da ne može raditi što hoće i da ovo nije Monopoly, igrica u kojoj građani Zagreba služe samo kao statisti.

NACIONAL: Zašto mu HDZ drži većinu ako će ti projekti srušiti i njihov rejting?

Jer ga trebaju u Saboru. Ali na sljedećim izborima i on i HDZ u Gradu Zagrebu doživjet će potop. Osim toga, u dvije godine nije moguće ishoditi sve dozvole, raspisati natječaje, provesti kroz tijela i napraviti projekte. Ako budemo složni, uvjeren sam da neće napraviti ništa. U tom razdoblju on ne bi smio ni izmjestiti, a kamoli početi tamo nešto graditi. Uostalom, uvijek postoji građanski neposluh.

NACIONAL: Postojao je i u Varšavskoj, i to žestok, pa je gradonačelnik ipak proveo to što je namjeravao.

To je bila druga priča. Ogromna je razlika između Varšavske i Hipodroma. U Varšavskoj se radilo o puno manjem zahvatu, koji se mogao objasniti uređenjem zapuštenih dvorišta i sličnim parolama. Ovdje se radi o površini od pola milijuna kvadrata, koje gradonačelnik želi prekriti betonom. Tu se očito radi o tome da nešto treba napraviti na brzinu. Siguran sam da je Bandić svjestan toga da mu je ovo zadnji mandat i da sljedeći neće dobiti. I zato se u gradu forsiraju ogromni projekti poput žičare, vrijedne gotovo pola milijarde kuna, rotora, Grada Mladih, kojima se građevinskim lobijima želi osigurati posao za sljedećih nekoliko godina. Nisam protiv gradnje, ali moraju postojati prioriteti. Smatram da se prvo trebalo napraviti fasadizaciju i ugradnju liftova u višekatnim zgradama u kojima ima puno starijih ljudi. Treba se pronaći način sufinanciranja takvih projekata. Da ne kažem kako postoji prioritet ulaganja u obrazovne i predškolske ustanove i tu se slažem s ministricom Divjak, koja je poručila gradonačelniku da uredi sanitarne čvorove u školama i vrtićima, a ne da gradi zlatne WC-e poput onog na Krešimircu. Mislim da bi građani osjetili puno veću korist od takvih projekata, umjesto da gradimo najskuplju žičaru u Europi. Osobno nemam nikakav problem s time da se uredi Velesajam, ali ne i da se uništi zelena oaza kraj Save.

NACIONAL: Gradonačelnik vas često vrijeđa i posprdno priča o vama…

To je njegov način razgovora sa svima koji mu se usude suprotstaviti. No to neće potrajati nakon sljedećih izbora. Na prošlima je pobijedio s 52 napram 48 posto. Uvjeren sam da će sljedeći biti referendum protiv Bandićeve svevlasti. Uvjeren sam da je njegovo vrijeme prošlo, da se njegov model vladanja istrošio, kao i da načinom na koji radi sramoti grad. Da bi se to dogodilo, moramo moći zatomiti vlastite taštine i razgovarati kako bismo ujedinili napore stranaka sličnih vrijednosti koje žele promjene.

NACIONAL: Zašto ste spominjali Šeksova kuma u Ustavnom sudu?

Zato što sam siguran da će HDZ pokušati pronaći bilo koji način da se referendum o mirovinskoj reformi ne održi. To vidimo i iz izjava gospodina Bačića, koji je naznačio da očekuje odluku Ustavnog suda da inicijativa nije u skladu s Ustavom. A on je zadnji koji bi o tome trebao govoriti jer također ima tijesne veze s pojedinim ustavnim sucima.

‘UVJEREN SAM DA ĆE HIPODROM sljedeće dvije godine obilježiti vladavinu Milana Bandića. Treba mu pokazati da ne može raditi što hoće i da ovo nije Monopoly, igrica u kojoj građani Zagreba služe samo kao statisti’

NACIONAL: Zašto Bandić sada traži smjenu Blaženke Divjak i sukobljava se s ministrom Štromarom i HNS-om?

Ima puno mogućih tumačenja – da prikrije vlastitu slabost, da dobije neku kunu iz proračuna, da ucjenjuje Vladu… Činjenica jest da je to prijetnja praznom puškom, jer on nema više nikakvu podršku građana. I inače mislim da bi najbolje bilo da parlamentarni izbori budu sada. Da se Hrvatska konačno riješi „žetončića“ i ucjenjivača. I da se riješimo napokon nesposobne vlade koja ide iz afere u aferu.

NACIONAL: Živi zid se konačno razotkrio. Jeste li malo odahnuli u SDP-u, jer je malo falilo da postanu druga stranka u državi?

Oni su sada od Živog zida postali mrtva stranka. Oni u vodstvu Živog zida zapravo nikada i nisu bili stranka, već skupina ljudi koji su funkcionirali na razini osobnih odnosa i aktivizma i nisu artikulirali niti jednu politiku. Dugoročno to nije ni imalo perspektivu. To će se dogoditi i s Kolakušićem, dogodilo se s Mostom. I ubuduće će se sigurno pojavljivati stranke ili pojedinci s magičnim rješenjima koja se nikada neće dogoditi. S te strane tu nema ničeg neočekivanog. Za mene Živi zid u vidu podrške birača više ne postoji, a to će se potvrditi na sljedećim izborima.

NACIONAL: Mnogi kažu da je jedini spas protiv ujedinjene radikalne desnice, koja je najavila da će na tome raditi, koalicija HDZ-a i SDP-a?

Mislim da nije spas u takvoj koaliciji, kao i da za njom nema potrebe. Uvjeren sam da do nje nikada nweće doći niti bih je osobno podržao. Najveći sam protivnik takvog udruživanja. Takva vrsta prijetnji udruživanja radikalne desnice može se pobijediti kvalitetnim programom i okupljanjem u zajedničku platformu stranaka koje mogu pobijediti na sljedećim izborima. Znam da ni predsjednik SDP-a Bernardić nije sklon takvoj koaliciji.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš