‘MAMMA MIA 2’ NA VISU POTROŠILA 50 MILIJUNA KUNA

EDITUS

OTKRIVAMO DETALJE UOČI PREMIJERE FILMA U PULI

Punih deset godina nakon prvog dijela, u kina stiže “Mamma Mia: Here We Go Again!” čija će svečana pretpremijera biti 21. srpnja u pulskoj Areni, u sklopu ovogodišnjeg filmskog festivala u Puli, a premijerna prikazivanja ponudit će i nekoliko ljetnih kina, nakon čega će se od 26. srpnja film redovno prikazivati u kinima diljem zemlje. U čast tome što je film većim dijelom sniman na Visu, distributer se pobrinuo da u nadolazećem periodu publici ponudi poseban doživljaj filma, pa će se od 22. do 25. srpnja prikazivati na 13 ljetnih pozornica, od Pule do Dubrovnika.

“Mamma Mia: Here We Go Again!” odvodi publiku na glazbeno putovanje, ispreplićući događaje iz prošlosti i sadašnjosti. Na bajkovitom otoku Kalokairi kojeg u filmu „glumi” naš Vis, Sophie se sprema za svečano otvorenje renoviranog hotela Bella Donna. Pronalazi preostale dijelove slagalice o njezinim trima očevima i davnom ljetu kada je sve počelo. Glazbena priča nas odvodi u 1979. godinu gdje su raspjevane Donna, Tanya i Rosie upravo diplomirale na Oxfordu, a pred njima je ljeto koje će odrediti ostatak njihovih života… U novom nastavku ponovno igra Amanda Seyfried i njezin filmski zaručnik Dominic Cooper, Meryl Streep i trojica očeva Pierce Brosnan, Colin Firth i Stellan Skarsgård.

S obzirom na to da je film sniman na Visu, Nacional je od HAVC-a dobio odgovor o hrvatskom dijelu produkcije, najprije o programu mjera poticaja:

“Program mjera poticaja, punog naziva Program poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela, pokrenut je 2012. godine, kada su Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o audiovizualnim djelatnostima omogućene pretpostavke za privlačenje međunarodnih produkcija koje snimanjem na teritoriju Hrvatske ostvaruju poticaj u obliku 20 posto povrata ostvarenih opravdanih troškova proizvodnje audiovizualnog djela na teritoriju Republike Hrvatske. Mjere poticaja jedinstvene su stoga što su namijenjene kulturnom proizvodu, no proces proizvodnje tog proizvoda izravno potiče razvoj i profitabilnost ne samo jednog područja kulturne djelatnosti, u ovom slučaju audiovizualne industrije, već neposredno i svih ostalih povezanih industrijskih grana. S obzirom na to da privlači prvenstveno inozemne projekte komercijalne prirode, ovaj program privlači značajan inozemni kapital koji bi bez njegova postojanja bio utrošen u nekoj drugoj zemlji koja ima program poticaja. Specifičnost ovih programa potpora je da potiču segment audiovizualne/kreativne industrije koja ne sudjeluje samo u proizvodnji kulturno vrijednih proizvoda, već i generira značajan priljev inozemnog kapitala u kratkom vremenskom periodu. Stupanjem na snagu novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima Hrvatska će postati još konkurentnija zemlja za privlačenje stranih produkcija.”

Nacional od HAVC-a ekskluzivno saznaje i koliko je novca potrošeno u Hrvatskoj tijekom gotovo mjesec dana snimanja: “Vezano uz podatke za projekt “Mamma Mia Here We Go Again!”, navodimo sljedeće: Servisna produkcijska kuća u Hrvatskoj bila je Pakt Media d.o.o. Snimanje se odvijalo na lokacijama otoka Visa, u rujnu i listopadu 2017., s ukupno 24 snimajućih dana i lokalnom potrošnjom od više od 50 milijuna kuna. Tijekom pripreme i snimanja bilo je angažirano 234 filmskih djelatnika, 340 statista i 16 pripravnika rezidenata Hrvatske. Za vrijeme snimanja su bili rasprodani/zakupljeni svi smještajni kapaciteti na otoku Visu.”

Komentiraj