Macron pozvao da se ne popušta pred nasiljem pojedinaca nad demokracijom

“Nećemo nimalo popustiti pred nasiljem šačice ljudi koji žele dovesti u pitanje” demokraciju, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u videoporuci u četvrtak, nakon upada Trumpovih pristaša u Capitol u srijedu navečer u Washingtonu.

“Kada u jednoj od najstarijih demokracija svijeta pristaše predsjednika na odlasku oružjem dovode u pitanje legitimne rezultate izbora, to je udar na sveopće načelo – jedan čovjek, jedan glas”, rekao je francuski predsjednik.

“Ovo što se danas dogodilo u Washingtonu sigurno nije američki”, zaključio je, ovaj put na engleskom, u službenoj izjavi u Elizejskoj palači koja je oko 3 sata ujutro objavljena na društvenim mrežama.

“Prije više stoljeća izabrali smo da ljudsko dostojanstvo, mir, poštovanje drugog i priznavanje slobode stavimo iznad svega, taj je izbor ugrožen danas u našim demokracijama”, dodao je.

“Želim reći da vjerujemo u snagu američke demokracije. Želim reći da smo prijatelji američkog naroda i američke demokracije. Želim reći da našom zajedničkom borbom naše demokracije izlaze jače iz ove situacije koju danas proživljavamo”, rekao je.

Poput francuskog predsjednika, više svjetskih čelnika osudilo je upad Trumpovih pristaša u Capitol i “udar na demokraciju” te pozvalo na poštovanje rezultata američkih predsjedničkih izbora.

Komentiraj