Macron i Putin razgovarali telefonom o Siriji

EPA/SANA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegov ruski kolega Vladimir Putin razgovarali su telefonom o “veoma lošem” stanju u Siriji koje “prijeti regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti”, priopćio je u subotu ured francuskog predsjednika.

Macron je kolegi izložio francuske “prioritete”, među kojima je nastavak borbe sa skupinom Islamskom državom (IS) te “zaštita civila i potpun, siguran i slobodan pristup humanitarne pomoći civilima”, dodaje Elizejska palača u priopćenju.

Kako navode iz ureda francuskog predsjednika, “francusko-ruski mehanizam suradnje u vezi sa Sirijom treba omogućiti napredak u tom smjeru, zajedno sa svim zainteresiranim stranama.”

“Stanje u Siriji je i dalje jako loše, postoji velika opasnost za regionalnu i za međunarodnu sigurnost”, ocijenila je Elizejska palača.

Osim zaštite civila, francuski predsjednik je među glavne zadaće uvrstio “nastavak borbe protiv DAESH-a (IS) koju predvodi međunarodna koalicija i njezini saveznici na terenu do njegova konačnog poraza te borba s terorističkim skupinama koje će odrediti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.”

Drugi prioritet je “traženje političkog rješenja putem pregovora pod pokroviteljstvom UN-a, što jedino može osigurati trajni poraz DAESH-a, stabilnost i povratak izbjeglica kući”.

Macron je istaknuo da su “u tom smislu potrebni napori koji će omogućiti ustavnu reformu i raspisivanje slobodnih i vjerodostojnih izbora pod UN-ovim nadzorom”, dodaje Elizejska palača.

Arapsko-kurdski savez i protudžihadistička međunarodna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama koja ih podupire trenutačno vode borbe radi oslobađanja posljednjih dijelova “kalifata” koji je uspostavila džihadistička skupina Islamska država.

No prisutnost velikog broja civila usporava njihov napredak, priznali su u subotu, pošto je američki predsjednik Donald Trump dan ranije najavio skori kraj takozvanog kalifata.

Komentiraj