Londonski napadač u siječnju pušten iz zatvora

Napadač koji je u nedjelju u južnom Londonu nožem napao i ozlijedio dvije osobe, a kojeg je potom ubila policija, identificiran je kao Sudesh Amman, 20-godišnjak koji je u siječnju pušten iz zatvora nakon što je odslužio polovicu kazne za djela povezana s terorizmom, objavio je BBC.

Mediji navode da je Amman bio na izdržavanju kazne od tri godine i četiri mjeseca, a u trenutku napada izvedenog u Streatham High Roadu bio je pod aktivnom policijskom prismotrom.

On je u studenom 2018. priznao krivnju pod optužbom da je posjedovao dokumente s terorističkim informacijama te širio terorističke publikacije. Jedan od priručnika koje je posjedovao bio je naslovljen “Krvave brazilske tehnike napada nožem”.

Britanska policija je objavila da je napadač za tijelo imao vezanu lažnu eksplozivnu napravu.

“Naprava je bila zalijepljena za tijelo osumnjičenog i stručnjaci su bili pozvani. Kordoni su bili raspoređeni i ubrzo smo ustanovili da je riječ o lažnoj napravi”, rekla je Lucy D’Orsi iz londonske policije.

“Izgred je odmah prijavljen kao teroristički i vjeruje se da je povezan s islamistima”, rekla je.

Dodala je da istragu vodi policijski odjel za protuterorizam.

U napadu su ozlijeđene tri osobe, od kojih su dvije izbodene, a jedna je u teškom stanju, rekla je D’Orsi. Treća je osoba zadobila ozljede staklom koje je eksplodiralo kada je policija otvorila vatru.

“Hvala svim hitnim službama koje su pravodobno odgovorile na ovaj incident u Streathamu, koji je policija proglasila terorističkim činom”, objavio je na Twitteru britanski premijer Boris Johnson. “Moje misli su s onima koji su ranjeni i pogođeni”, dodao je.

Komentiraj