Lil Nas X izazvao sudski spor promocijom novih tenisica ‘Satan Shoes’

Kompanija Nike je podignula sudsku tužbu zbog povrede svog zaštitnog znaka kojega je Lil Nas X koristio za novu seriju tenisica ‘Satan Shoes’, a koje navodno sadrže kap ljudske krvi. Tenisice je kreirala brooklynska tvrtka MSCHF kao vezu s najnovijom pjesmom Lil Nas-a, ‘Montero (Call Me By Your Name)’.

Tenisice su prilagođene Nike Air Max 97s i navodno su dizajnirane bez dopuštenja ovog diva sportske odjeće. MSCHF iz Brooklyna odgovoran je za obuću koja sadrži kap ljudske krvi pomiješane s tintom u zračnom mjehuriću na svakoj cipeli. Prema The New York Timesu, šest zaposlenika MSCHF-a darovalo je krv za upotrebu u ovom projektu.

Svaka cipela također sadrži ukras pentagrama, obrnuti križ i natpis ‘Luka 10:18’, koji upućuje na biblijski stih u kojem Sotona pada s neba. Iako je par tenisica koštao čak 1.018 dolara prvih 666 parova prodano je za manje od minute. Lil Nas X predstavio je tenisice kao vezu sa svojom najnovijom pjesmom, ‘MONTERO (Call Me By Your Name)’. Tenisice oponašaju sotonsku temu glazbenog spota pjesme, u kojem reper klizi u pakao preko motke i priređuje Sotoni ples u krilu.

Snimka je naišla na kritike nakon što je objavljena prošlog tjedna ali i pogledana preko 40 milijuna puta, što je Lil Nas X komentirao: “Spuštanje s motke nije ono što uništava društvo.”

Nike je u ponedjeljak 29. ožujka podnio tužbu protiv MSCHF pred saveznim sudom u New Yorku. “Nike podnosi tužbu kako bi zadržao kontrolu nad svojom markom, zaštitio svoje intelektualno vlasništvo i uklonio zabunu i razrješenje ovog spora na tržištu – Nike nije, niti odobrava MSCHF-ove prilagođene ‘Satan Shoes'”, objavio je tim povodom priopćenje iz kompanije Nike Business Insider

Prema BBC-u, Nike traži od suda da zaustavi tvrtku MSCHF u prodaji tenisica i korištenju marke swoosh dizajna. “MSCHF i njegove neovlaštene ‘Satan Shoes’ vjerojatno će izazvati zabunu, te stvoriti pogrešnu povezanost između proizvoda MSCHF-a i Nike-a”, navodi se u tužbi. “Zapravo, već postoje dokazi o značajnoj zabuni na tržištu, uključujući pozive na bojkot Nikea kao odgovor na lansiranje MSCHF-ove ‘Satan Shoes’, na temelju pogrešnog uvjerenja da je Nike odobrio ovaj proizvod.”

Lil Nas X nije imenovan kao optuženik u tužbi, ali se šalio zbog Nikeove odluke o tužbi i stvorio vrhunsku promociju svog novog singla.

 

Komentiraj