epa

LIKVIDACIJA KHASHOGGIJA UN-ova istražiteljica u Istanbulu

Istražiteljica UN-a za ljudska prava Agnes Callamard koja vodi međunarodnu istragu o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija sastat će se s istanbulskim državnim odvjetnikom u utorak, priopćeno je iz ureda državnog odvjetnika u ponedjeljak.

Posebna izvjestiteljica u sklopu jednotjednog posjeta Turskoj sa skupinom forenzičkih i pravnih stručnjaka sastala se s ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom u ponedjeljak.

Posjet izvjestiteljice UN-a odvija se gotovo četiri mjeseca nakon Khashoggijeva ubojstva 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Američke obavještajne agencije vjeruju da je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman naredio Khashoggijevo ubojstvo.

Rijad niječe bilo kakvu upletenost prijestolonasljednika.

Callamard, koja predvodi tim pravnih i forezničkih stručnjaka, zatražila je posjet saudijskom konzulatu u Istanbulu kao i posjet Saudijskoj Arabiji, kazali su iz UN-a za dpa u ponedjeljak. Zasad nije potvrđeno hoće li joj biti dozvoljen pristup konzulatu.

Saudijska Arabija tvrdi da je smrt Khashoggija, velikog kritičara režima princa Mohammeda bin Salmana, bila dio operacije za koju vlada nije znala te je 11 osoba na suđenju zbog tog zločina.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pak tvrdi kako je nalog za Khashoggijvo ubojstvo došao iz najviših krugova saudijske vlade.

Komentiraj