Libijska mornarica je zaprijetila u srijedu da će zaplijeniti brodove nevladinih organizacija koje bez dozvole plove blizu njezinih voda spašavajući migrante, nakon incidenta s jednim njemačkim NGO-om.

“Ovog puta smo izbjegli eskalaciju. Ubuduće ćemo zapljenjivati brodove tih nevladinih organizacija koji ne poštuju libijski suverenitet”, upozorio je general Ayoub Kacem, glasnogovornik libijske mornarice.

Kacem je podsjetio da je u kolovozu objavljeno da se na moru kod Libije osniva područje potrage i spašavanja (SAR) na kojem libijska mornarica zabranjuje plovidbu stranim brodovima, posebice humanitarnih NGO-a ukoliko nemaju dozvolu.

U srijedu ujutro libijske obalne straže su presrele njemački NGO brod “Mission Lifeline” koji je spasio 52 osoba u tom području.

“Ovdje niste dobrodošli”, vikao je jedan pripadnik obalne straže prema snimci NGO.

Predsjednik te njemačke organizacije Axel Steiner je za agenciju France presse rekao da su im prijetili i tražili da predaju migrante, što je NGO odbila.

Libijske obalne straže pokušavaju pojačati kontrolu u moru kod libijske obale u suradnji s talijanskim kolegama. Iako su odlasci migranata iz Libije u velikom padu nakon srpnja, ipak su u utorak talijanske obalne straže koordinirale pomoć za više od 1100 migranata koji su sada na putu prema Italiji.

Ove godine je više od 103.600 migranata stiglo u Italiju, ili 20 posto manje nego prošle godine u istom razdoblju, prema podacima talijanskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Tijekom 2017. su libijske obalne straže presrele ili spasile 16.567 migranata, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), koja dodaje da je 2470 migranata smrtno stradalo ili nestalo u Sredozemnom moru tijekom tog razdoblja.

Komentiraj