Libanon vjeruje da je pronašao ostatke svojih vojnika koje je bio zarobio IS

EPA/STR

Libanonske vlasti su locirale ljudske ostatke koji bi mogli pripadati vojnicima koje je prije tri godine bila otela džihadistička skupina Islamska država (IS), rekao je u nedjelju čelnik sigurnosnih snaga.

Informacija je objavljena nekoliko sati pošto je libanonska vojska proglasila prekid ofenzive na IS na području uz granicu sa Sirijom kako bi doznala sudbinu tih vojnika otetih 2014.

Po riječima ravnatelja sigurnosne službe, generala Abbasa Ibrahima, borci IS-a koji su se predali libanonskim snagama, odveli su ih do mjesta s ljudskim ostatcima.

“Preuzeli smo ostatke šest trupala. Očekujemo da ćemo preuzeti ostatke ukupno osam trupala. Mislimo da pripadaju vojnicima” koje je oteo IS, rekao je novinarima u Bejrutu pošto je obavijestio obitelji vojnika.

Rat koji bjesni Sirijom prešao je u Libanon, gdje je IS preuzeo odgovornost za nekoliko krvavih napada, ušao u sukob s vojskom i sa šijitskim pokretom Hezbollahom te se 2014. učvrstio u planinskim područjima na istoku.

I šijitski Hezbollah koji istodobno vodi ofenzivu radi potiskivanja IS-a, sunitske džihadističke organizacije, preko granice, proglasio je u nedjelju prekid ofenzive.

Ta je stanka “rezultat dogovora o prekidu sukoba s IS-om” u Qalamounu, na zapadu Sirije, izvijestila su “ratna glasila” libanonskog šijitskog pokreta.

Službena sirijska novinska agencija Sana potvrdila je postojanje tog dogovora Hezbollaha i IS-a.

IS je preuzeo odgovornost za više napada u Libanonu zadnjih godina, pa tako i dvaju sinkroniziranih napada na četvrt na jugu Bejruta u kojima su poginule 44 osobe.

Komentiraj