LAUBA Predstavljena knjiga “Sandra Paović – Rođena da pobjeđuje”

hina

Moja je želja da knjigu pročitaju mladi i njihovi roditelji i da moj život nekome bude pozitivan primjer, kazala je proslavljena hrvatska stolnotenisačica Sandra Paović na promociji knjige “Sandra Paović – Rođena da pobjeđuje” koja je održana u utorak u Kući za ljude i umjetnost LAUBA.

Autor knjige o Sandrinom životu je novinar i publicist Željko Žutelija, urednica je Miroslava Vučić, a izdavač Školska knjiga.

Žutelija donosi iskreno svjedočanstvo nacionalne heroine čiju je karijeru prekinula teška prometna nesreća i koja se unatoč pesimističnim liječničkim prognozama, uzdigla i osvojila zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine. Iza nje i autora knjige je više od godinu dana, kako je Sandra rekla, “suza, smijeha i prije svega, strpljenja.”. Priznala je kako je Žuteliji ispričala sve tajne, obiteljske, intimne, iz svijeta sporta nakon čega je uslijedilo uređivanje i korigiranje.

“Znala sam da neće biti lako jer ja ne mogu reći istinu na pola. Nisam to znala ispričati nego potpuno otvoreno i iskreno,” kazala je sa smiješkom, dodavši: “Neću biti lažno skromna jer je knjiga fantastična i nadam se da ćete je pročitati.”

U knjizi je Sandra otkrila i neke detalje iz svog života za koje javnost nije znala. Opisala je odrastanje u Vukovar, zatim ratne strahote i progonstvo, svoj odnos s reprezentacijom i trenerom Nevenom Cegnarom, nesreću koja joj je promijenila život, nastavak karijere kao paraolimpijke. Opisala je i život sa suprugom Danielom i iznijela njihove želje za budućnost. U knjizi se nalazi i dio u kojem su drugi otkrili kako su se osjećali kada je doživjela nesreću.

“Knjigu smo radili bez prijepora i uz mnogo emocija. Sandra je primjer nepokolebljive volje i njezina priča se kapilarno širi prema svim područjima života. Njezina priča bi trebala poslužiti kao poticaj u našoj ‘cendravoj’ kulturi,” kazao je Žutelija koji je knjigu posvetio svojim unukama.

Urednica knjige Miroslava Vučić je naglasila kako je ovo knjiga ‘ne samo o sportu već o životu’.

“Sandra je beskompromisna i sve što radi u životu radi 100 posto,” istaknula je Vučić, dok je Neven Cegnar, bivši izbornik hrvatske ženske stolnoteniske reprezentacije, kazao kako je ova knjiga ‘red plakanja i red smijanja’.

“Sandra zrači optimizmom iskreno progovara i svim temama,” rekao je Cegnar. Predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza Zlatko Pospiš je istaknuo kako je stolni tenis najveća sportska obitelj sa 226 sportskih saveza, dodavši kako ga svugdje u svijetu uvijek pitaju za Dragutina Šurbeka i Sandru Paović. Prisutnima se obratio i pomoćnik pročelnika za sport i mlade grada Zagreba Milan Ćolić istaknuvši kako Sandrina volja i pobjednički karakter mogu biti inspiracija mnogima.

Promociji knjige su prisustvovali Sandrin suprug Daniel, njezina obitelj, prijatelji i brojni sportaši i sportski dužnosnici među kojima i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, državna tajnica za šport Janica Kostelić, sportaši Zoran Primorac, Zlatko Šimenc i brojni drugi.

“Hvala vam svima, dirnuta sam koliko vas se okupilo. Nikada neću zaboraviti ovaj dana,” kazala je Paović sa suzama u očima.

Sandra Paović je bila višestruka prvakinja Hrvatske, a igrala je za klubove iz Švicarske, Njemačke i Francuske. Sandra je 2000. na EP-u u Bremenu osvojila broncu u mješovitom paru s Rokom Tošićem, a ima i ekipno srebro s EP-a 2005. u Arhusu. Nastupila je i na olimpijskim igrama u Pekingu gdje je ispala u 2. kolu.

U siječnju 2009. doživjela je prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđena prilikom prevrtanja timskog kombija pokraj Pariza. Ozljede su bile teške, oštećeni su kralježnica i unutarnji organi. Nakon godinu i pol liječenja u Francuskoj i Švicarskoj vratila se svojem sportu i uključila u paraolimpijsku obitelj. Kao paraolimpijska je osvojila sve što se može osvojiti – paraolimpijsko zlato, svjetsko i europska zlato, a 2014. je proglašena za najbolju svjetsku stolnotenisačicu s invaliditetom. U svibnju ove godine je objavila prekid aktivne karijere.

Nedavno je obranila diplomski rad iz sportskog menadžmenta na privatnoj poslovnoj školi Libertas, a preko Hrvatskog stolnoteniskog saveza upisala je trenerski tečaj  tako da može raditi s licencom. Od srpnja 2014. je u braku s Danielom Lazovom, perspektivnim nogometašem rodom iz Kumrovca kojem je nakon kobnog skoka u rijeku Sutlu ozlijeđena kralježnica te je ostao prikovan za invalidska kolica.

Komentiraj