KUJUNDŽIĆ “Javna je tajna da se u Hrvatskoj prima mito”

Patrik Macek/PIXSELL

Što se tiče istrage u splitskom KBC-u, gdje je prije par dana kardiokirurg osumnjičen za primanje mita, ministar Kujundžić kaže da je inspekcija još tamo, te da još traju “stručne i policijske radnje”.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji se trenutno suočava s kritikama reformi vlastitog resora, nizom inspekcija, listama čekanja, manjkom novca i korupcijom u sustavu, za Dnevnik Nove TV komentirao je sve veći broj problema u zdravstvu.

Najavio je da će se prekovremene sati za liječnike riješiti nakon što se sklopi novi kolektivni ugovor.

“Ovdje imamo situaciju gdje ljudi rade jedan posao do 16 sati po jednoj cijeni, a nakon 16 po nešto manjoj cijeni. To je ono što liječnici s pravom kažu da treba drugačije platiti i to će u novom kolektivnom ugovoru sigurno biti riješeno. S druge strane, po obveznome planu, tako je potpisan kolektivni ugovor, i to će biti predmet suda”, kaže Kujundžić.

Kaže da bi se ovaj problem trebao riješiti tijekom sljedeće godine.

“Kolektivno pregovaranje počinje u trećem mjesecu, u sljedećih 6 ili 7 mjeseci bi trebalo biti riješeno”, dodaje.

Pojasnio je i nova pravila oko inzulina. Na pitanje hoće li se on morati nadoplaćivati, odgovorio je:

“Inzulin ima status kao i svi lijekovi. Prema pravilniku iz 2013. godine sve cijene lijekove se refenciraju. Na listu A idu lijekovi koji su najniža cijena koji su iz iste skupine. Biti će kao i do sada glede plaćanja. Na osnovnu listu idu lijekovi iz iste skupine gdje proizvođači, odnosno prodavači lijekova, daju najnižu cijenu i to HZZO plaća komplektno.”

Hoće li se te liste mijenjati?

“Što se tiče inzulina, kao i bilo kojeg drugog lijeka, neće biti više izdvajanja. Mi očekujemo da ćemo na ovaj način uštedjeti u svakoj skupini lijekova da bismo imali za nove. Sada govorimo o dijabetičarima, ali borimo se i za hipertoničare ili bilo koju drugu kardiološku bolest”, kaže ministar.

Kujundžić ne može garantirati da pacijenti neće plaćati veću cijenu, jer je, kaže, “tržišna utakmica koja je uvriježena u svijetu”.

Izvješće iz KBC-a Split do kraja tjedna

Što se tiče istrage u splitskom KBC-u, gdje je liječnik osumnjičen za primanje mita, Kujundžić kaže da je inspekcija tamo, te da još traju i stručne i policijske radnje.

“Oni će do kraja tjedna dati izvješće”, kaže.

Upitan je li mu normalno da liječnik splitskog KBC-a, osumnjičen za primanje mita, i dalje radi s pacijentima, odgovara:

“Ne možete Zakon prilagođavati. Prema pozitivnom hrvatskom zakonu, dok se ne dokaže krivica on nije kriv. Zakon ne može mijenjati neki pojedinac, građanin ili političar samo tako pojedinačno”, kaže ministar.

“Javna je tajna da se u Hrvatskoj prima mito u svim segmentima, nažalost i u zdravstvu”, zaključuje Kujundžić.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]