U gašenju velikog požara koji je buknuo na području naselja Lokva Rogoznica kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji u subot je angažirano pet kanadera i dva Air tractora, a na požarište je upućen i 51 vojnik iz sastava PP NOS-a OS RH sa zadaćom nadzora požarišta tijekom noći, izvijestili su iz MORH-a dodajući kako će večeras potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obići požarište kod Omiša.

Na požarište se sa angažiranim vojnicima uputio i zapovjednik Vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva brigadir Robert Suntešić. Požar kod Omiša ujedno je i najveći angažman protupožarnih zračnih snaga na jednom požaru u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone.

Pilot Airtractora koji je sudjelovao u gašenju požara kod Omiša satnik Denis Smajo rekao je kako su stigli prvi na požarište jer su se u to vrijeme nalazili na protupožarnom izviđanju i početnim djelovanjem zapravo su usporili požar.

“Zajedno sa bojnikom Danijelom Kosom pristupili smo gašenju, dajući sve od sebe kako bi ga usporavali jer se zbog vjetra i nagiba terena požar vrlo brzo širio. Ubrzo su stigli i Canadairi i gašenje je nastavljeno zajedno sa zemaljskim vatrogasnim snagama. Ovaj primjer brze reakcije zračnih snaga još je jedanput potvrdio značenje i korisnost protupožarnih izviđanja jer su praktički u pola sata na požarištu bile sve raspoložive snage”, rekao je satnik Smajo.

Kapetan posade Canadaira pukovnik Damir Jurišić istaknuo je kako je požar bio vrlo složen za gašenje. “Dočekala nas je velika površina pod vatrom, brzo se širila i činili smo sve kako bi je zaustavili. Baš je na tom području bila i jaka tramontana, more je bilo dosta uzburkano za uzimanje vode no koordiniranim djelovanjem situacija se smirivala i sa svakim novim izbačajima vodenih bombi pomaci su bili vidljivi”, kazao je pukovniik Jurišić.

Komentiraj