Igor Kralj/PIXSELL

KRSTIČEVIĆ “HV treba obrazovanog časnika 21. stoljeća”

Hrvatska vojska treba obrazovanog časnika 21. stoljeća, poručio je u ponedjeljak ministar obrane Damir Krstičević tijekom radnog sastanka s rektorima zagrebačkog i splitskog Sveučilišta Damirom Borasom i Draganom Ljutićem o suradnji u području obrazovanja vojnih kadrova.

Iz MORH-a su priopćili kako je Krstičević je povezivanje Hrvatskog vojnog učilišta sa sveučilišnom zajednicom ocijenio iznimno važnim za daljnji razvoj obrazovanja vojnog kadra.

Napominju kako u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta i Sveučilišta u Zagrebu od 2014. godine postoje sveučilišni studiji Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo te studij Aeronautike, smjer vojni pilot. Od ove akademske godine na Sveučilištu u Splitu osnovan je novi integrirani sveučilišni studij Vojnog pomorstva.

Novost u razvoju vojnog obrazovanja u Hrvatskoj su programi razmjene Erasmus i Emilyo, koji kadetima od ove akademske godine daju mogućnost studiranja u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Češkoj i Poljskoj.

Suradnju sa sveučilištima pohvalio je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Šundov te poručio kako zahvaljujući toj suradnji mladi kadeti imaju mogućnost kvalitetnog obrazovanja, a izrazio je nadu i u proširenje na druge oblike suradnje.

Rektor Boras istaknuo je da je Hrvatska vojska nositelj hrvatskog identiteta te da je Sveučilište u Zagrebu spremno na razvoj daljnje suradnje.

Rektor Ljutić je, govoreći o novom studiju Vojnog pomorstva, najavio kako će splitsko Sveučilište učiniti sve kako bi polaznicima prenijelo najbolja znanja i vještine, “kako bi oni bili na ponos našoj Hrvatskoj”.

Komentiraj