EPA/G20

KREMLJ ‘Moskvi i Washingtonu podjednako treba susret Trump-Putin’

Sjedinjenim Državama i Rusiji podjednako treba susret Donalda Trumpa i Vladimira Putina na summitu G20 u Buenos Airesu, priopćio je Kremlj u srijedu.

“Dvije strane podjednako trebaju taj susret”, rekao je savjetnik Kremlja Juri Ušakov dok je američki predsjednik zaprijetio otkazivanjem planiranog susreta zbog oružanog incidenta između Ukrajine i Rusije na Crnom moru.

“Prvog prosinca će se sastati ruski i američki predsjednik, najprije u četiri oka, a zatim s ključnim članovima izaslanstava dviju zemalja”, rekao je Ušakov.

“Sadržaj razgovora i njegovo trajanje u potpunosti ovise o dvojici čelnika”, dodao je ne obazirući se na prijetnje otkazivanjem susreta Donalda Trumpa.

U razgovoru za Washington Post, Trump je u utorak navečer rekao da mu se “ne sviđa ta agresija”, aludirajući na incident između ruskih i ukrajinskih brodova. “Možda neću otići na taj susret”, dodao je.

Pripreme susreta se nastavljaju, susret je dogovoren, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

Osim s Trumpom, Putin bi u Buenos Airesu trebao razgovarati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom i francuskim Emmanuelom Macronom 30. studenoga, kao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 1. prosinca.

Saudijski princ nasljednik Mohamed bin Salman i japanski premijer Shinzo Abe bi također trebali voditi bilateralne susrete s Vladimirom Putinom, rekao je Ušakov.

Komentiraj