Kovač o Orbanu: “Osobno bih ga nazvao i rekao ‘daj Viktore, nemoj govoriti gluposti'”

Nema nikakve opasnosti kada je riječ o Mađarskoj i nekim pretenzijama na hrvatski teritorij, poručio je bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostujući u programu N1 Televizije.

“To nije ozbiljno. Mi smo u prijateljskim odnosima. Ovo što je on rekao je izraz nervoze i tog mađarskog načina funkcioniranja. Oni imaju tu povijest da su bili važan čimbenik u Austro-ugarskoj i sada je njemu bezveze da bi on ovisio o Hrvatskoj”, kazao je Kovač.

Iako ne smatra da Viktor Orban ima neke pretenzije prema Hrvatskoj, Kovač ističe da su izjave kakve je dao neprihvatljive.

“Ja bih mu osobno rekao ‘nemoj to govoriti, to ti je glupo’. Kada bih ja govorio o Zemunu ili Boki Kotorskoj, koji su bili teritorij Hrvatske, svi bi rekli ‘Kovaču što je s tobom?’ To su stvari koje se ne govore, nema potrebe za tim”, rekao je Kovač.

“Orban je bio na našoj strani”

Kazao je i da bi ga osobno nazvao i rekao “daj Viktore, nemoj to radit i te gluposti govorit”.

“Jer on je u nekim situacijama bio na našoj strani. On je 2011. godine uspio svojim stavom nametnuti da se završe službeni pregovori Hrvatske o članstvu u EU”, naveo je Kovač dodajući da je posljednja izjava jedan oblik nervoze zbog pritiska oko embarga na uvoz ruske nafte.

“Ne bih rekao da je to revizionizam, nego svijest Mađara da su oni upravljali, a Hrvatima se upravljalo, a sada bi ti kojima se upravljalo njima davali naftu”, ocijenio je Kovač.

Upitan stavlja li to Hrvatsku u poziciju da riješi neka svoja pitanja s Mađarskom, Kovač odgovara da Orban očito sada želi da to bude europska priča.

“On kaže – vi želite da se ja riješim ruske nafte, što je nama problem, onda mi dajte garanciju da će Hrvati biti korektni na tom putu”, pojašnjava bivši hrvatski ministar vanjskih poslova.

Dodao je i da su to za Hrvatsku teške odluke zbog čega prvo treba sjesti s ekspertima i vidjeti koja je naša hrvatska pozicija, a tek onda se sastati s Viktorom Orbanom i Ursulom von der Leyen.

Tri teme primarne za Hrvatsku

O podijeljenom stavu hrvatske Vlade i predsjednika RH oko uvjetovanja ulaska Finske i Švedske u NATO pitanjem BiH, Kovač je rekao da ovaj slučaj pokazuje koliko je bitno da se razgovara i da se pitanja od životne važnosti dogovaraju u vrhu.

“Imamo tri velike teme koje se primarne – energetska neovisnost, pitanje izmjena ugovora o EU i ravnopravnost Hrvata u BiH. Što se tiče BiH, tu treba biti beskompromisan i reći da to tako ne ide. Činjenica je da nema sluha za to pitanje. Kada smo se mi borili za otvaranje pregovora, i Britancima i Amerikancima je bilo važnije da se otvore pregovori s Turskom. Onda su Austrijanci rekli Amerikancima da su protiv i da će blokirati otvaranje pregovora s Turskom ako se ne otvore pregovori s Hrvatskom. Kompromis je bilo otvaranje pregovora s obje zemlje. Ako je stalno našim saveznicima da Finska i Švedska uđu u NATO, onda će oni imati razumijevanja za nas”, smatra Kovač.

Ako se Vlada i predsjednik RH slažu da oko pitanja BiH, dodaje Kovač, onda kao čovjek s određenim iskustvom kažem da se treba sjesti i dogovoriti strategiju.

“Ne znam kako, ali morat će. Ne moraju se voljeti, ali postoji Hrvatska i ona je uvijek na prvom mjestu i za tu državu se treba to odraditi”, kazao je.

Komentiraj