Kontra lockdowna: Restorani i pivnice u Češkoj registrirali se kao mjesni stranački odbori

Zbog zatvaranja uslijed pandemije, već dugo negoduju ugostitelji u brojnim europskim zemljama, prosvjedujući na različite načine. Oni u Beču, primjerice, proteklog su vikenda kratko otvorili svoja vrata i upalili svijeće, a njihov primjer slijedili su  u Njemačkoj i Švicarskoj.

Češki ugostitelji pojačali su inicijativu. Veliki broj njihovih restorana i pivnica otvorio se u nedjelju i počeo posluživati goste, iako je u Češkoj još uvijek na snazi lockdown.

Prosvjednu ugostiteljsku inicijativu nazvali su “Crk’o pas”, po skraćenici za češki epidemiološki sustav PES koja na češkom znači – pas.

Ugostitelji osnovali stranke, a lokali su mjesni odbori

Skupina ugostitelja iz Češke okupljena oko jedne internetske inicijative otišla je korak dalje. Osnovali su, naime, političke stranke i pozvali sve restorane, kafiće, pivnice i barove, da se prijave kao mjesni stranački odbori u kojima članovi stranke održavaju političke sastanke. Rad političkih stranka je dozvoljen.

“Svaki restoran koji se prijavi, bit će registriran kao stranački odbor. U njemu će se održavati sastanci, a gosti će biti članovi naše političke stranke. Sastanci lokalnih skupština, političkih stranaka i parlamenta izuzeti su iz zakona o izvanrednim situacijama”, rekao je novinarima lider pokreta otpora čeških ugostitelja Jiri Janeček, a njegove riječi prenio je gastronomski portal Kult plave kamenice.

U Češkoj se u prvom valu koronavirusa registriralo više od tisuću restorana i pivnica, a iz nekih drugih europskih zemalja najavili su da će razmotriti češku inicijativu te se možda i uključiti u nju.

Komentiraj