Koncerti sakralne glazbe u Zagrebačkoj katedrali

Pixy

Ovoga svibnja i lipnja u Zagrebačkoj katedrali održati će se niz koncerata posvećenih sakralnoj glazbi u izvedbi sopranistice Barbre Garić i pijanista Marija Čopora. Posjetitelji će moći poslušati izvedbe izabranih djela Mozarta, Schuberta, Bacha, Handela i drugih kompozitora sakralne glazbe. Ovo je nastavak prošlogodišnjeg koncerta koji je također bio u katedrali.

Barbra Garić diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku u klasi profesora Berislava Jerkovića i često je surađivala s nedavno preminulim tenorom Stojanom Stojanovim Gančevim.

„Sakralne melodije mijenjaju vibraciju tijela i ono se odmah bolje osjeća“, rekla je Garić. Naglašava da koncert nije samo za vjernike nego je otvoren za sve ljubitelje klasične glazbe.

Garić kaže kako je cilj približiti klasičnu glazbu javnosti jer ona, na žalost, još uvijek nije sastavni dio kulturnih vrednota većine naših ljudi. Po prvi put će nastupiti i u pravoslavnoj Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. „Crkva je iznimno intimna i veselim se nastupu u njoj“, rekla je Garić. Pozvali su je da nastupi i u Beogradu u Hramu svetog Save, a uskoro ju očekuje koncert u Sofiji u Hramu Aleksandra Nevskog.

Osim koncerata sakralne glazbe , održavala je i božićne koncerte kao i cikluse filmske glazbe i mjuzikla poput Mačaka i Moje pjesme, moji snovi. Planira i božićni koncert u Muzeju Mimara čiji će se prihod donirati dječjoj bolnici u Gornjoj Bistri.

Koncerti u Zagrebačkoj katedrali bit će 5., 12., 26. svibnja i 2. lipnja, dok će se koncert u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg održati 18. svibnja. Koncerti u zagrebačkoj prvostolnici počinju u 12.30 sati, a u Sabornoj crkvi u 20 sati. Koncerti u obje crkve su besplatni.

Komentiraj

Source:Igor Jurdana