EKSKLUZIVNO: Zašto je Kolinda odbila lukrativnu ponudu NATO-a

PREDSJEDNICA SMATRA DA NA IZBORIMA MOŽE USPJETI samo ako Plenković hitno smijeni Gabrijelu Žalac i Lovru Kuščevića i sanira rasulo u biračkoj bazi HDZ-a, jer padne li ona, past će i premijer i HDZ kakvim ga je Plenković

Hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović ponuđena je prije desetak dana unosna i atraktivna funkcija unutar NATO-a. Radi se o funkciji koja je hijerarhijski viša od one koju je ona unutar NATO-a već obnašala, ali ju je ona odbila prihvatiti. To je ekskluzivno za Nacional koncem protekloga tjedna otkrio izvor blizak hrvatskoj predsjednici. On je o tome za Nacional rekao:

“Tu nema gotovo nikakvih značajnijih procedura. Da je prihvatila ponuđeno, krenulo bi se u proces formalne realizacije tog imenovanja. Ali za nju nije bilo apsolutno nikakve dvojbe. Nije htjela napustiti Hrvatsku. Rekla je da bi se osjećala kao kukavica da odustane od kandidature za drugi predsjednički mandat. Ona to neće javno komentirati jer se radilo o povjerljivom kontaktu koji nije proizveo nikakve konkretne učinke, budući da je ponudu odmah bezrezervno odbila. Pa zato ni unutar NATO-a, zbog dobrih odnosa koje ondje ima na raznim razinama, ne želi nikoga dovoditi u situaciju da javno komentira tu situaciju. Ona je nije mogla predvidjeti, ali joj je u neku ruku dobrodošla da i tako prekine brojna neosnovana i nedobronamjerna nagađanja oko svoje kandidature za još jedan predsjednički mandat.”

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ TIJEKOM 2011. bila je imenovana na dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Bila je tada najviše rangirana žena u NATO-u i prva žena u povijesti te organizacije na toj dužnosti. Obnašala ju je do 2014. Sada je dobila upit bi li bila zainteresirana za tu višu funkciju, a ona ju je odbila prvenstveno jer je – kako se tvrdi u njoj bliskim krugovima – orijentirana na buduću predsjedničku kampanju. Smetale su joj glasine da se sprema otići na neku funkciju u EU i NATO jer je smatrala da te glasine netko namjerno širi, upravo da oteža njene buduće planove s kampanjom.

Nacional je koncem proteklog tjedna u više razgovora s izvorima izuzetno bliskim hrvatskoj predsjednici uspio doznati kako će izgledati njena predsjednička kampanja te kako bi ona mogla utjecati na zbivanja unutar HDZ-a, a potencijalno i na stabilnost aktualne vlade. Svi se izvori slažu s jednom vrlo važnom konstatacijom, da će zbog te kampanje odnosi predsjednice i premijera Andreja Plenkovića biti bliži nego ikada, unatoč svim glasinama da se ti odnosi ponovno kvare. To će se tako razvijati iz jednog jednostavnog razloga – njihove će sudbine u narednim mjesecima biti dramatično spojene: ako Kolinda Grabar-Kitarović propadne na sljedećim predsjedničkim izborima, to će biti – nakon slabog rezultata na europskim izborima – takav udarac za Plenkovića da ga on neće moći preživjeti. Sve se svodi na jednostavnu računicu – padne li predsjednica, past će i premijer i HDZ kakvim ga je Plenković zamislio.

PREMA TIM IZVORIMA KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ se sprema na tu blisku suradnju s Plenkovićem jer je od početka procjenjivala da Plenković nema gotovo nikakve šanse preuzeti čelnu funkciju unutar Europske komisije, iako se to u više navrata počelo spominjati kao mogućnost u nekim inozemnim medijima, što su potom preuzeli i hrvatski mediji. U užem krugu suradnika o tome je izjavila:

“On je izgubio najveći dio tih šansi onoga trenutka kada je Marija Pejčinović Burić izabrana na čelo Vijeća Europe. Iako je to nešto sasvim drugo od Europske komisije, na tim se razinama itekako vodi računa o balansu zastupljenosti dužnosnika iz pojedinih zemalja koji preuzimaju vodeća mjesta u europskoj administraciji.”

HRVATSKA PREDSJEDNICA ZADOVOLJNA je zbog činjenice da će Marija Pejčinović Burić dobiti nasljednika na čelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Njih dvije očito nisu bile u najboljim odnosima. Kolinda Grabar-Kitarović u više se navrata žalila svojim suradnicima da nije zadovoljna suradnjom s Marijom Pejčinović Burić. Govorila im je da ne postoji kvalitetna komunikacija između njenog ureda i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, da suradnja nije najprimjerenija, da kasne pripremni materijali uoči predsjedničinih inozemnih putovanja i susreta sa stranim državnicima u Hrvatskoj, ali i da postoje neka još dublja razilaženja. Hrvatska predsjednica nije zadovoljna time kako funkcioniraju brojni hrvatski diplomati u inozemstvu, a Vladi zamjera i to što se ne drži dogovora kada su u pitanju kvote diplomata koje bi trebale biti ravnomjerno raspoređene između Vlade i Ureda predsjednice. Ona se pokušala usprotiviti nekim diplomatskim imenovanjima; za neke diplomate koje je predložila Vlada smatra da su prestari, a za neke da su opterećeni aferama ili sumnjama u neprimjereno ponašanje. Nije joj najbolje sjelo imenovanje Drage Štambuka za ambasadora u Iranu, imala je neke zamjerke i na angažman Ranka Vilovića, a da se nju pitalo, Tomislav Vidošević ne bi nužno bio favorit za novi ambasadorski mandat na koji je u siječnju poslan u Poljsku.

Frustrira je što je njene ključne primjedbe Vlada ignorirala. Izgledno je da to dijelom pripisuje i Mariji Pejčinović Burić, iako se može tvrditi da su te zamjerke zapravo upućene premijeru Plenkoviću.

Ali unatoč brojnim frustracijama Kolinda Grabar-Kitarović, eto, vjeruje da će predizborna predsjednička kampanja osnažiti i učvrstiti njene odnose s Andrejem Plenkovićem. Nedugo nakon izbora za Europski parlament hrvatska predsjednica imala je dojam da bi Plenković mogao biti zainteresiran za preuzimanje neke od istaknutijih funkcija unutar Europske komisije. U užem krugu suradnika izjavila je kako joj se činilo da se Plenković doimao dosta poljuljano i bezvoljno, kao da je spreman prihvatiti neku funkciju u inozemstvu ako mu se ponudi. Također joj se činilo da ga je pogodio razvoj događaja nakon tih izbora, iako ona smatra da je HDZ ostvario očekivani rezultat, koji bi bio i uspješniji da su Ruža Tomašić i Marijana Petir bili dio HDZ-ove koalicije. Ona je u užem krugu suradnika povjerila svoje dojmove s terena, kada je biračko tijelo HDZ-a u pitanju. Izvor blizak predsjednici ovako je opisao što je o tome rekla:

“Ona nema apsolutno nikakvih ambicija preuzeti HDZ, što joj imputiraju s desnice kako bi destabilizirali njene odnose s Plenkovićem. Međutim, smatra da je stanje na terenu u rasulu, da birači HDZ-a jako puno toga zamjeraju Plenkoviću te da će se to stanje morati znatno korigirati uoči nadolazeće predsjedničke kampanje ako HDZ ne želi pretrpjeti poraz na tim izborima. Čula je da je Plenković u prvim danima nakon europskih izbora izgubio volju i borbeni duh, da je mislio da je pogodio strategiju za te izbore, ali da joj se čini kako je poprilično podcijenio rad na terenu, dijelom i zato što se ne snalazi najbolje među ljudima kada je neposredni kontakt u pitanju. Ali ona će nastojati pripomoći da se to stanje popravi i za to ima razrađen plan preciznih terenskih aktivnosti.”

ISTI IZVOR NAVEO JE KAKO PREDSJEDNICA SMATRA da je njeno biračko tijelo zbunjeno te tvrdi da će ona nekim svojim potezima i tijekom kampanje nastojati reafirmirati i revitalizirati HDZ u prostoru koji je nešto više udesno nego što ga smješta Plenković. Vrlo je izvjesno da će se pokušati približiti biračkom tijelu Ruže Tomašić. Isti izvor prepričao je razgovor koji je predsjednica vodila sa svojim bliskim suradnicima:

“Izjavila je da potpuno razumije one koji su svoj glas dali opciji koju zagovara Ruža Tomašić. Rekla je da i ona misli da se unutar EU-a treba boriti za nacionalne interese te da smatra da suverenistička politika nije suprotna politici EU-a.”

‘AKO PADAM JA, PAST ĆE I ANDREJ. Ali još nisam posve sigurna da je on toga svjestan, odnosno da je potpuno osvijestio kako će prljavo kampanja biti vođena’, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović u uskom krugu

Drugi izvori tvrde da će hrvatska predsjednica u svoju kampanju nastojati uključiti i na svoju stranu pridobiti Marijanu Petir, a intenzivno razgovara s vodstvom HDZ-a oko drugih kadrovskih rješenja i strukturiranja kampanje. Moguće je da će Kolinda Grabar- Kitarović opet otvoriti diskusiju oko Istanbulske konvencije, i to tako da pokuša podilaziti desnom biračkom tijelu. Upravo su Istanbulsku konvenciju iskoristili i njeni kritičari kako bi ukazali na činjenicu da ona često luta i mijenja svoje političke stavove. Tijekom svoje prve predsjedničke kampanje ona se snažno zalagala za Istanbulsku konvenciju, kao i tadašnje vodstvo HDZ-a. Potom je prošle godine, kada se HDZ počeo dijeliti po tom pitanju, dugo o svemu šutjela te se napokon o toj temi oglasila indikativnim priopćenjem. U njemu nije izričito navela da Konvenciju podržava, kao što se zalaže za što učinkovitiju zaštitu žena od nasilja, ali je istaknula da vjeruje kako će interpretativna izjava, koja je dio zakona o ratifikaciji Konvencije, otkloniti dvojbe oko nekih njenih dijelova.

Grabar-Kitarović smatra da se već tada u krugovima bliskim Plenkoviću kalkuliralo s kandidaturom Marije Pejčinović Burić za šeficu Vijeća Europe te da se dijelom i zbog toga vodstvo HDZ-a snažno zalagalo za njeno usvajanje. Također smatra da su rasprave o toj temi bespotrebno produbile jaz unutar HDZ-a, da se to moglo izbjeći te bi sada mogla i kroz otvaranje te teme pokušati mobilizirati onaj dio biračkog tijela za koji tvrdi da je zbunjen zbog nekih Plenkovićevih poteza.

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ SVJESNA JE toga da bi joj niz afera u koje su umočeni ministri iz Plenkovićeve vlade mogao biti značajan uteg u predizbornoj kampanji. Da se nju pita, ona bi iskoristila prostor koji se otvorio zbog odlaska Marije Pejčinović Burić na novu međunarodnu dužnost i već do sredine srpnja napravila rekonstrukciju Vlade. U toj rekonstrukciji zahvalila bi se na uslugama, u najmanju ruku, aferama opterećenima Lovri Kuščeviću i Gabrijeli Žalac, ali bi se kao problem moglo opet pokazati Plenkovićevo oklijevanje. Visoki politički izvor blizak predsjednici tvrdi da je ona u jednom povjerljivom razgovoru rekla sljedeće: “Ako padam ja, past će i Andrej. Ali još nisam posve sigurna da je on toga svjestan, odnosno da je potpuno osvijestio što se sve sprema u kampanji, kako će prljavo ona biti vođena i na što su sve spremni krugovi oko nekih protukandidata.”

Kolindu Grabar-Kitarović kandidatura Miroslava Škore uopće nije iznenadila. Štoviše, ona vjeruje da je njen bivši savjetnik Mate Radeljić još u listopadu 2018. počeo raditi na tom projektu, još dok je obnašao svoju dužnost u Uredu predsjednice. Izvor blizak Uredu predsjednice prepričao je što je o toj temi nedavno izjavila Kolinda Grabar-Kitarović: “Ona je rekla da se Radeljića riješila jer je već tada saznala da traži drugi posao te da joj je Radeljić to zapravo i priznao. Rekla je da je to zaključila nakon što joj je Radeljić počeo najavljivati da se bliži predizborna godina te da će svi oni biti na udaru. Međutim, decidirano je ponovila da je apsolutna laž da je ona tražila da predstavnici SOA-e s njim obave razgovor u kafiću Torte i to, što je Radeljić kasnije iskoristio da joj pokuša nanijeti veliku štetu. Definitivno je prelomila oko Radeljića kada je doznala da je on stajao iza nekih novinskih tekstova u kojima se našla na udaru kritika pa mu je jednostavno potpisala razrješenje. Već tada bila je svjesna da desno krilo stranke i desnica traže svog kandidata. Doznala je da je prva opcija bio Tomislav Karamarko, kao i da se u tim krugovima procijenilo da bi se kao veliki problem moglo afirmirati pitanje porijekla novca za njegovu kampanju. Rekla je kako sumnja da su ti isti krugovi oprali značajan novac i kroz njenu predizbornu kampanju te da se vrlo brzo u tim krugovima odustalo od Karamarka.”

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ VJERUJE DA SU ŠKORU u političkom smislu izmislili Mate Radeljić i Velimir Bujanec te da su ga aktivno na to počeli nagovarati već koncem prosinca 2018. Međutim, smatra i da Škoro još uvijek nije potpuno svjestan u što se zapravo upušta. Njoj blizak izvor ovako je prepričao što je hrvatska predsjednica o toj temi rekla u svom užem krugu:

“Vjerujem da mu je stalo do obitelji te da još uvijek nije shvatio da će mu se dogoditi ono što i Janici Kostelić, koju su svi počeli žestoko napadati nakon što je ušla u politiku. Pitanje je može li njegov ego to podnijeti jer se, čini se, jako naljutio kada se u Nacionalu pojavio tekst o naftnim krugovima koji ga izgleda podržavaju u kampanji. On to pripisuje upravo Kolindi Grabar-Kitarović i jako se oko toga uzbudio.”

Kolinda Grabar-Kitarović nije se previše uznemirila nakon što je odslušala prve javne istupe svojih protukandidata. Ona smatra da je većina Škorinih izjava zapravo plagijat onoga što je ona tijekom svog mandata u više navrata ponavljala i isticala, prvenstveno toga da vlast proizlazi iz naroda. Sa svojim suradnicima prepričavala je kako je upravo tu poruku i sama slala kada je svoj ured selila po brojnim hrvatskim gradovima. Pažnju su joj privukle Škorine najave da će tražiti povećanje predsjedničkih ovlasti, ali ona na to ne gleda s odobravanjem – smatra da se radi o retorici koja vodi u diktaturu, da takve tendencije nisu prisutne ni u jednoj državi razvijene demokracije te da je i taj plan izišao iz Radeljićeve “kuhinje”.

IZVOR BLIZAK HRVATSKOJ PREDSJEDNICI ukazao je Nacionalu na još jedan detalj – da je još uvijek potpuno nejasno tko se sve krije iza Škorina političkog projekta, kao i da postoje neke indicije da ga snažno podržavaju pojedinci bliski tzv. Čepinskoj skupini, odnosno miljeu organiziranog kriminala. O tome je izvor blizak Kolindi Grabar-Kitarović rekao:

“Njima nije bitan Škoro. Prvenstveno im je važno zauzeti neke bitne poluge moći te povratiti neprimjeren utjecaj na neke institucije, a potom rasturiti Plenkovićevu viziju modernog HDZ-a. A takav HDZ, iako opterećen raznim aferama ministara i kolebanjem vodstva da se riješi balasta iz vrha stranke, ipak vuče Hrvatsku u nekom drugom pravcu, daleko od pozicije gdje su razne interesne skupine zastrašivanjima i trgovinom utjecajem godinama okupirale institucije i paralizirale pravnu državu. Ključno je pitanje je li Škoro svjestan svih dimenzija onoga što ga počinje sve snažnije okruživati.”

Kolinda Grabar-Kitarović nije zabrinuta najavama da bi Milijan Brkić mogao iskoristiti svoj utjecaj protiv nje u kampanji. Ona smatra da se Brkićev utjecaj bitno preuveličava, da je on politički zapravo mrtav te ne razumije zašto ga se Plenković ne rješava. U svojoj kampanji uvjerila se u to da se Brkiću pripisuju neke kvalitete koje ona nije vidjela. Iz tog vremena pamti jedino nekoliko neugodnosti i podvala, koje iz današnje perspektive pripisuje upravo njemu.

HRVATSKA PREDSJEDNICA NE PRIBOJAVA SE ni Zorana Milanovića. S njim do ulaska u kampanju nema namjeru ni na koji način polemizirati i smatra da je Milanović svojim prvim izjavama u kojima je aludirao na vlastiti karakter, u središte javne pozornosti stavio sebe, a ne interese države. Vjeruje da joj to ide u prilog.

Sa zanimanjem iščekuje kako će izgledati njegova kampanja od vrata do vrata, jer misli da se on u tome ne snalazi najbolje te da ima sličan problem kao Plenković kada su u pitanju neposredni kontakti s hrvatskim građanima. Sve to pokazuje da će predsjednička kampanja biti izuzetno zanimljiva, kao i da će vjerojatno znatno utjecati i na unutarstranačke trzavice prvenstveno unutar HDZ-a.

 

Komentiraj