Hina

Koestlin drži 45,3 posto dionica Maraske

Uprava zadarske Maraske izvijestila je u ponedjeljak kako je u registru Trgovačkog suda u Zadru upisano povećanje temeljnog kapitala toga društva sa 69,9 milijuna kuna na 99,9 milijuna kuna, odnosno da je povećan broj dionica koje su u vlasništvu Koestlina.

Temeljni kapital Maraske prije povećanja bio je podijeljen na 998.883 dionica svaka nominalne vrijednosti 70 kuna,  a nakon povećanja na 1.427.045 dionica također svaka nominalne vrijednosti 70 kuna.

U priopćenju se navodi kako se odlukom Glavne skupštine Maraske temeljni kapital društva  povećava ulaganjem prava potraživanja u ulog bjelovarskog Koestlina, tvornice keksa i vafla, u ulog u iznosu od 30 milijuna kuna čime se društvu upisuju 428.572 novih dionica.

Koestlin nakon navedenog povećanja temeljnog kapitala izdavatelja raspolaže sa ukupno 647.262 dionica Maraske što predstavlja 45,3 posto od ukupnog broja glasova.

Dioničari Maraske su naime na glavnoj skupštini u lipnju donijeli odluku o povećanju temeljnog kapitala za 30 milijuna kuna i to ulaganjem prava bjelovarskog Koestilna, koji je  tako dio svojih potraživanja pretvorio u vlasnički udio u zadarskoj tvrtki.

Ukupna potraživanja Koestlina prema Maraski na dan 31. ožujka ove godine iznosila su 41,78 milijuna kuna, a ostvarena su na temelju ugovora o pozajmici od sredine prosinca 2013. godine na iznos od 30 milijuna kuna i pripadajući iznos kamata sa aneksima tom ugovoru te ugovorima o cesiji sklopljenim sredinom prosinca prošle godine na iznose od 25,6 milijuna kuna i 12,7 milijuna kuna.

S obzirom na iznos obveza i nemogućnost plaćanja dugovanja Maraska je Koestlinu predložila dokapitalizaciju unosom svojeg potraživanja dok je Uprava Koestlina taj prijedlog prihvatila sredinom travnja ove godine.

Komentiraj