HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Klub HDZ-a sastao se uoči nove saborske sjednice na kojoj se odlučuje i o Istanbulskoj konvenciji

Pred početak nove sjednice Hrvatskog sabora, koja počinje u srijedu i bez prestanka će trajati do 13. srpnja, a na kojoj će se odlučivati i o ratifikaciji Istanbulske konvencije i o oprbenom zahtjevu da se opozove potpredsjednica Vlade Martina Dalić, u utorak poslijepodne sastao se Klub HDZ-a kako bi utvrdio način na koji će se njegovi zastupnici ‘postaviti’ prema tim temama.

Ratifikacija Istanbulske konvencije, podijelila je hrvatsku javnost, ali i Klub HDZ-a, pa se već tjednima spekulira da za ratifikaciju neće glasovati desetak HDZ-ovih zastupnika.

Među njima spominje se i Miroslav Tuđman, koji je pred sjednicu Kluba ponovio da je odluku o glasovanju donio i da nema “novih argumenta da bi mogao vjerovati da se ta odluka može promijeniti”.

“Mislim da se jedan krug zastupnika izjasnio da neće glasovati, pa prema tome premijer mora s tim računati”, uzvratio je Tuđman na upit je li nerealno očekivanje premijera Andreja Plenkovića da svi zastupnici glasuju za ratifikaciju.

O kojem se broju zastupnika, protivnika ratifikacije radi, nije želio precizirati. “Znate i vi, govorim o ljudima koji su javno rekli da neće glasovati za Konvenciju”, rekao je.

Još manje rječit bio je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, koji se također protivi ratifikaciji. “Idemo na Klub, bit će vrlo zanimljiva, demokratska i stimulativna rasprava”, suzdržano je uzvratio na upite drži li da će ga premijer uspjeti uvjeriti da dignete ruku ‘za’, hoće li biti posljedica ako bude protiv…

Zekanović: Hrast napušta klub

“Idem se samo javiti kolegama i napustiti Klub”, kazao je Hrvoje Zekanović, zastupnik stranke Hrast, partnera HDZ-a, koji je ranije jasno poručio da se protivi ratifikaciji i u utorak o toj temi nije davao nove izjave.

U srijedu će biti konfrencija na kojoj ću sve objasniti, rekao je novinarima, ne otrkivajući kako će se postaviti kod glasovanja o (ne) povjerenju Martini Dalić.

Na sjednici Kluba su i članovi Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem, kao i najglasniji protivnik ratifikacije Istanbulske, politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier.

Komentiraj