Klisović: “Očekujem da Plenković ne popusti pritiscima iz HDZ-a”

“Očekujem da premijer Plenković prihvati ruku suradnje Zorana Milanovića, da sjednu zajedno i definiraju glavne ciljeve hrvatske vanjske politike, rekao je za Nacional.hr SDP-ovac Joško Klisović

Nacional: Kakvu suradnju možemo očekivati između izabranoga predsjednika Zorana Milanovića i aktualnog predsjednika vlade Andreja  Plenkovića?

“Čuli smo u uvodnim izjavama jednoga i drugoga da izabrani predsjednik Milanović nudi ruku suradnje dok premijer Plenković najavljuje tvrdu kohabitaciju, bez obzira što ona značila. Mislim da dva sukreatora vanjske politike moraju surađivati ako želimo imati jednu jedinstvenu državnu vanjsku politiku, u suprotnome ćemo imati dvije politike dva brijega što se u povijesti Hrvatske nikada nije pokazalo kao optimalno.”

Nacional: Što vi očekujete ?

“Očekujem da premijer Plenković ipak prihvati ruku suradnje od predsjednika Milanovića i da sjednu zajedno i definiraju glavne ciljeve hrvatske vanjske politike. Nadam se da premijer Plenković neće podleći pritisku koji dolazi iz  HDZ-a i poželjeti se prikazati kao jedan odlučan i tvrdi vođa stranke i da za tako nešto koristi Milanovića, odnosno da muti tu suradnju koja mora postojati između predsjednika i premijera.”

Nacional: Što će biti s inicijativom “Triju mora”?

“To će se dogovoriti izabrani predsjednik i premijer. Mi znamo da smo i tijekom Vlade Zorana Milanovića imali gospodarske projekte s državama istočne Europe, posebice na energetskom i prometnom povezivanju. To je prostor od interesa naših gospodarstvenika,  od tuda nam dolaze i turisti i mislim da tu nema nekih većih problema. Ono što je novo to su nejasni politički ciljevi koji su se zamotali u tu sintagmu Triju mora.  Niti  su oni jasni premijeru koji tome nije dao punu potporu, niti su jasni predsjedniku Milanoviću što se  kroz kampanju moglo jasno vidjeti. Premijer i predsjednik moraju razgovarati što će s time dalje biti, do koje će se mjere Hrvatska tu angažirati.”

Nacional: Hoće li se smiriti tenzije sa Srbijom?

“Ja se nadam da će se ti odnosi popraviti, oni nikada nisu bili na nižoj razini od Domovinskog rata do danas,  ja se nadam da će predsjednik i premijer ovo stanje popraviti.”

Cijeli intervju sa Joškom Klisovićem možete poslušati u našem videu!

 

Komentiraj