Kliofest: U četvrtak predstavljanje knjige o Diani Budistavljević, u petak okrugli stol Devedesete

Još sutra, u petak 14.svibnja 2021., građani će moći uživati u programu festivala Kliofest.

U 11 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i na Youtube Kliofest, održat će se okrugli stol “Devedesete” – u povodu 30, obljetnice samostalne Hrvatske.

Moderator okruglog stola je Branimir Janković. Sudionici: Sven Cvek, Đurđica Čilić, Drago Miletić, Orlanda Obad

Od prijelomne 1991. godine – obilježene raspadom SFRJ i stvaranjem Republike Hrvatske te početkom rata u Hrvatskoj – prošlo je trideset godina. Mnogima se međutim čini kao da je sve bilo jučer. Okruženo živim sjećanjima sudionika i stalnim političkim i javnim govorom o tim prijelomnim događanjima, ni objavljivanje novih djela o njima nimalo ne gubi na intenzitetu. Naprotiv, o devedesetima posljednjih godina objavljuju i bore se oko njihova tumačenja ne samo povjesničari nego i autori iz niza drugih struka. Izbjegavajući često zazivano ostavljanje povijesti samo povjesničarima, željeli bismo ukazati ne samo njima nego i svima drugima na pristupe raznih disciplina, kao i na recentne knjige o vrlo različitim temama vezanim uz devedesete, kažu organizatori.

“Stoga ćemo posebno izdvojiti knjige Svena Cveka, Jasne Račić, Snježane Ivčić Borovo u štrajku: rad u tranziciji 1987.-1991. (2019), Zdravka Malića Stazom pored druma. Dnevnik osamdesetih (2018) i Noć bez sna. Dnevnik devedesetih (2019), Drage Miletića Medvedgrad na Oltaru domovine – pogled izbliza (2020) te Orlande Obad, Petra Bagarića (uredili) Devedesete. Kratki rezovi (2020)”, poručuju.

Iako se radi o prilično raznorodnim knjigama, zajedničko im je odmicanje od prevladavajućih nacionalnih narativa. Osim o navedenim knjigama, bit će riječi i o specifičnim osobnim i generacijskim iskustvima te posebno perspektivama stručnjaka više društvenih i humanističkih znanosti na razdoblje tranzicije 1980-ih i 1990-ih godina s primarnim naglaskom na period devedesetih. Cilj nam je predstaviti raznolike poglede na društvenu povijest devedesetih, koja toliko nedostaje u hrvatskoj historiografiji i koju ovim putem želimo dodatno potaknuti.

Okrugli stol je organiziran u suradnji s projektom Nasljeđe devedesetih: diskursi i svakodnevica koji se provodi na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

Muza Klio

Festival je nazvano prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, a nakana festivala je višestruka: posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost u području historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o nekim bitnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu.

Podsjetimo, osmi Festival povijesti Kliofest 2021. održava se u svibnju 2021. godine, od 11. do 14. svibnja.

Dio programa festivala odvijao  e uživo u holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice, prema uvjetima održavanja kulturnih i sličnih događaja, i istovremeno je prenošen preko interneta.
Dio programa snimljen je unaprijed te premijerno prikazan na internetu, na youtube kanalu Kliofest, a dio programa odvija se online u realnom vremenu.

Tijekom trajanja programa festivala nakladnici povijesnih knjiga dali su popuste za prodaju svojih izdanja preko interneta na https://www.kliofest.hr/kliofest-2021-virtualni-sajam/

Predstavljanje knjiga

Na festivalu će biti nekoliko okruglih stolova/tribina/konferencija poput onih u povodu 150. obljetnice Rakovičke bune, stote obljetnice Vidovdanskog ustava, pedesete obljetnice sloma Hrvatskoga proljeća, tridesete obljetnice raspada SFRJ i nastanka Republike Hrvatske, protiv historijskog revizionizma, za revidiranje povijesnih spoznaja te o stanju i načinu financiranja humanističkih znanosti, posebno povijesti.

Predstavio se niz novih knjiga povijesne tematike, o hrvatskoj, regionalnoj i europskoj povijesti te nekoliko znanstvenih projekata koje financira Hrvatska zaklada za znanost.
Organizirat će se izložba Bulwark of Europe – Digitizing the Habsburg-Ottoman Frontier, u virtualnom obliku i postavljena u holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Izložba je dio projekta koji rade studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. sc. Nataše Štefanec.
Premijerno se prikazao film Mateusza Sokulskoga Beograd – solidarni sa Solidarnošću te je organiziran razgovor s autorom i producentom filma.

Program se može pratiti na webu i društvenim mrežama.

https://www.kliofest.hr/

https://www.facebook.com/kliofest/

https://www.youtube.com/channel/UCx3zjVJgoz_WpvprYF1lvQw/featured

Pogledajte predstavljanje knjige Nataše Mataušić “Diana Budistavljević, prešućena heroina Drugog svjetskog rata”

 

dafdadada

Program za četvrtak, 13. svibnja 2021.

19.00 youtube / Predstavljanje projekta „Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse / THEY: LIVE – Students’ lives revealed through context-based art practices“ / sudjeluju: Tamara Štefanac – Ivana Bošković, ICARUS Hrvatska

19.30 youtube / Predstavljanje projekta „CREARCH – CReative European ARCHives as innovative cultural hubs“ udruge ICARUS / sudjeluje: Vlatka Lemić

20.00 youtube / Zrinski i čakovečki Stari grad. Autorica: Maša Hrustak Sobočan

20.15 youtube / Industrijska baština Hrvatskog zagorja, Muzej seljačkih buna. Autori: Josip Kajinić i Saša Bruvo

20.30 youtube / Mi gradimo pruge, pruge grade nas, Muzej „Staro selo“ Kumrovec. Autorica Vlatka Filipčić Maligec

21.00 youtube / Gradski muzej Varaždin – filmovi povijesne tematike snimljeni u sklopu projekta Living castles.Autorica: Jelena Petković

U četvrtak je prikazan prilog o Centralnoj partizanskoj bolnici Petrova gora Tatjane Protulipac.

Komentiraj