U novom ciklusu Zagrebačke filharmonije 6. listopada u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupit će violončelist Stjepan Hauser te uz naš ugledni orkestar i austrijsku dirigenticu Elisabeth Fuchs izvesti sasvim drugačiji koncert. Glazbenik koji se proslavio u dvojcu 2Cellos za Nacional kaže da se zaželio prave ‘’klasike’’ te se jako veseli svom solističkom koncertu s Filharmonijom, na kojem će kao gosti nastupiti i Djevojački zbor Zvjezdice, slovenska violinistica Lana Trotovšek i gitarist Petrit Çeku. Stjepan Hauser u rodnoj je Puli započeo osnovno glazbeno obrazovanje, a srednjoškolsko je pohađao i završio u Rijeci u klasi prof. Maura Šestana. Iako mu je tek 31 godina, Hauser je nastupao u više od 40 zemalja na svim kontinentima.

“Sasvim je drugačiji osjećaj svirati solo uz pratnju Zagrebačke filharmonije. Obično na koncertu 2Cellosa krene lagano, a onda je rock and roll. Ovdje toga neće biti, sve će biti u romantičnom ozračju. Vraćam se klasici, glazbenicima je klasika uvijek nešto posebno, uvijek je u nama i uvijek joj se volimo vraćati“, kaže za Nacional Hauser i pojašnjava zašto mu je važno napraviti odmak od 2Cellos s kojim je proputovao svijet. Ističe kako je sviranje s 2Cellos nešto najljepše što se i njemu i Luki Šuliću dogodilo u karijeri i ne bi ništa promijenili, ali s vremena na vrijeme vole se vratiti ‘’korijenima’’ i odsvirati nešto lagano na svom čelu.

Glazbenici poput Hausera i Šulića ili pak pijaniste Maksima Mrvice koji imaju iznimno uspješne karijere u izvođenju tzv. crossovera, odnosno klasike u kombinaciji s različitim stilovima popularne glazbe, apsolutno su klasičnu glazbu u Hrvatskoj učinili dostupnijom, smatra Hauser.

“Toliko ljudi se upozna s klasičnom glazbom upravo nakon što čuju i zavole crossover, odnosno kad čuju da glazbenici sviraju neku klasičnu skladbu uz zvukove popa ili rocka. Ljudima je potrebna dobra glazba jer je svijet zagađen smećem. Pogrešan je, isto tako, pristup klasičnih glazbenika koji su na pozornici dosadni, nemaju s publikom dobar odnos jer su pred ljudima koji su ih došli stvorili zid. Izbor repertoara im je također dosadan, nitko ne uživa u tome. Ja sam, primjerice, za ovaj koncert odabrao Albinonija, Schubertovu ‘Ave Mariju’, bit će i više poznatih filmskih tema, iz ‘Forrest Gumpa’ ili ‘ La La Landa’, ali i simfonijskih tema i velikih klasičnih hitova, od Piazzolle do Rodriga. Birao sam po svom guštu jer su to za mene najveća i najljepše skladbe. Prvi dio koncerta bit će duhovan, a drugi dio romantičan“, najavljuje Hauser. Njegova je majka, navodi, u obitelji raširila ljubav prema glazbi, a on je kao maleni dječak na radiju slučajno čuo čelo i zaljubio se u taj instrument. Počeo je svirati s osam, a s 13 i 14 kad je počeo ići na seminare profesori su vidjeli talent i ‘’tjerali’’ ga dalje.

”Iako sam ja na studij violončela išao u London jer sam želio odmah napraviti karijeru u inozemstvu, moram reći da je studij violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji iznimno dobar, jako kvalitetan i treba mlade glazbenike ohrabriti da ga upišu. Djeca danas slušaju lošu glazbu, a glazba bi ih trebala oplemeniti. Trebaju slušati dobru glazbu, klasičnu glazbu“, zaključio je Hauser.

Komentiraj