Kina poduprla globalnu inicijativu cijepljenja COVAX

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da se zemlja formalno pridružila globalnoj inicijativi cijepljenja poznatoj kao COVAX, i tako postala najveća ekonomija koja se obvezala da će pomoći u financiranju doza cjepiva zemljama nižeg i srednjeg dohotka.

Priopćenje ministarstva nije otkrilo detalje o tome koliko će veliku pomoć Peking pružiti, iako je predsjednik Xi Jinping u svibnju obećao dvije milijarde dolara u naredne dvije godine, kako bi pomogao u borbi s pandemijom koronavirusa koja je dosad u svijetu usmrtila milijun ljudi.

“Poduzimamo ovaj konkretni korak kako bismo osigurali ravnomjernu distribuciju cjepiva, osobito zemljama u razvoju te se nadamo da će se više imućnih zemalja također pridružiti i poduprijeti COVAX”, rekla je u priopćenju glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Globalna inicijativa COVAX, koju predvodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), planira dostaviti barem dvije milijarde doza cjepiva do kraja 2021. godine.

WHO je ranije objavio da pregovara s Kinom o uključenju u inicijativu, s time da su se zasad Rusija i SAD odlučile ne pridružiti.

Glasnogovornica ministarstva Hua također je rekla da Kina ima velike mogućnosti za razvoj cjepiva protiv covida-19 te da će prioritizirati nabavku cjepiva zemljama u razvoju u trenutku kad cjepivo bude spremno.

Komentiraj