KBC Sestre milosrdnice: Otvorena nova integrirana kirurška dvorana

HINA / Lana SLIVAR DOMINIĆ

U Klinici za kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice u petak je otvorena najsuvremenija EndoALPHA integrirana operacijska dvorana za minimalno invazivne kirurške zahvate, koja omogućuje revolucionarno upravljanje medicinskom opremom uz potpuno prilagodljiv sustav potrebama korisnika i pojedinih zahvata.

Operacijsku dvoranu financiralo je Ministarstvo zdravlja za 3,9 milijuna kuna.

Predstojnik Klinike za kirurgiju i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak rekao je na otvaranju kako nova operacijska dvorana omogućuje puno veću preciznost tijekom operacije.

“Ova moderna operacijska dvorana predstavlja značajan stručni i edukacijski iskorak za našu ustanovu. Omogućuje operacijskom timu bolju preglednost operacijskog polja, jednostavnije, sigurnije i preciznije podešavanje svih operacijskih instrumenata i gotovo trenutnu dostupnost svih relevantnih slika i nalaza, čime operacijski zahvat postaje sigurniji za pacijente. Mogućnost praćenja operacije putem videolinka značajno će unaprijediti edukaciju mladih kirurga”, rekao je Zovak.

Dodao je kako razvoj integracijskih operacijskih sala prati razvoj minimalno invazivne kirurgije, koja je trend u svijetu posljednjih 20 godina, a kojoj je cilj da se operira sa što manje traume za pacijente te da se oni što brže oporave.

“Lijepo je danas biti ovdje kada otvaramo novu operacijsku dvoranu u kojoj će se obavljati najkompleksniji zahvati u ustanovi koja ima dugu tradiciju, koja uz postizanje vrhunskih rezultata na području kirurgije ima i vrhunske rezultate u edukaciji”, rekao je Nakić.

Nakić je podsjetio kako je veliki problem odlazak mladih liječnika koji iz Hrvatske ne odlaze samo radi boljih plaća nego i zbog uvjeta i okolnosti u kojima rade, pa traže radno mjesto gdje se mogu profesionalno realizirati. “Nova operacijska dvorana jedan je od projekata koji nudi nove izazove ljudima koji ovdje rade”, ustvrdio je Nakić.

Upitan za ulaganja u ostale bolnice u Hrvatskoj Nakić je rekao kako je Ministarstvo zdravlja pokrenulo nabavku CT-a za bolnice širom Hrvatske te najavio da će 15 srpnja biti otvoren natječaj za povlačenje sredstava iz EU fondova za projekte u zdravstvu, što uključuje izgradnju objedinjenih bolničkih prijema u KBC-u Sestre milosrdnice i u KBC Split, hitnog prijema i dnevne bolnice u Sisku te bolnice uz Bjelovaru.

Također za 15. srpnja najavio je i ponovno otvaranje natječaja za dodjelu sredstava iz EU fondova za nabavku opreme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na koji će se moći prijaviti liječnici iz svih 20 županija.

Komentiraj