KATHRYN MAYORGA (34) “Silovao me Cristiano Ronaldo”

epa

Nacional, kao dio Europske istraživačke mreže, ekskluzivno objavljuje detalje slučaja koje je K.Mayorga otkrila u razgovoru za ugledni njemački Der Spiegel.

Kathryn Mayorga (34), nepoznata, respektabilna studentica iz Las Vegasa tvrdi da ju je je jedna od najvećih svjetskih sportskih zvijezda analno silovala u apartmanu hotela Palms u Las Vegasu.

Afera oko navodnog silovanja jedne Amerikanke 2009. godine mogla bi imati ozbiljne pravne posljedice za jednu od najvećih svjetskih nogometnih zvijezda Cristiana Ronalda nakon što je odvjetnik navodne žrtve podnio tužbu na sudu u Nevadi. Cilj tužbe je da se sporazum o nagodbi između njegove klijentice i portugalske nogometne zvijezde proglasi ništavnim. Nacional, kao dio Europske istraživačke mreže, prvi objavljuje detalje ovog slučaja s uglednim europskim medijima poput njemačkog Der Spiegela.

U ovom slučaju radi se o neravnopravnoj pravnoj bitki jer je s jedne strane Cristiano Ronaldo (33), svjetski poznati nogometaš s ogromnim količinama uspjeha, novca i popularnosti, a s druge strane je Kathryn Mayorga (34), nepoznata, respektabilna studentica iz Las Vegasa. Oni su se susreli 12. lipnja 2009., u noćnom klubu i kasnije u stanu 57306 u hotelu Palms gdje je smještena i poznata kockarnica. Kao što je prošle godine izvijestio Der Spiegel, Mayorga navodi da ju je Ronaldo silovao u svom stanu koji se nalazi na samom vrhu hotela Palms. Nogometna zvijezda pak opovrgava optužbe i tvrdi da je bila riječ o suglasnom seksu. Nekoliko mjeseci kasnije, odvjetnici koji predstavljaju dvije stranke postigli su izvanparničnu nagodbu između Mayorge i Ronalda. Kao rezultat nagodbe, Ronaldo je platio Mayorgi 375.000 dolara, dok je Amerikanka potpisala obvezu da nikada više ne govori o optužbama.

EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Danas, devet godina kasnije, Mayorga više nije osjeća obvezu sporazuma o neobjavljivanju. U razgovoru za Der Spiegel ona opširno govori o razlozima zbog kojih je odlučila javno progovoriti o ovom slučaju, otkriva kako je upoznala portugalsku nogometnu zvijezdu te detalje o navodnom silovanju. Mayorga otkriva i detalje oko nagodbe s Ronaldom te tvrdi kako i danas trpi posljedice zbog te noći iz lipnja 2009. godine. „Imala sam nekoliko psihičkih slomova koji su posljedica silovanja i činjenice da krivim i sebe, ali i njega što sam potpisala nagodbu“, kaže Mayorga koja je odlučila javno progovoriti jer je njezin odvjetnik Leslie Mark Stovall podnio civilnu tužbu protiv Cristiana Ronalda.

Leslie Mark Stovall već 30 godina ima odvjetnički ured u Las Vegasu i mjesecima je proučavao slučaj. „U našem zahtjevu tražimo da sporazum o nagodbi i neobjavljivanju bude proglašen nevažećim. Kathryn nije bila sposobna potpisati sporazum jer je od seksualnog zlostavljanja trpjela teške psihičke posljedice“ tvrdi Stovall i dodaje da je zbog toga cijeli sporazum nevažeći. Stovall napominje i da su Ronaldovi odvjetnici bili svjesni psihološkog stanja njegove klijentice. „Razvili su strategiju koja je iskoristila takvo emocionalno stanje”, kaže on. Stovall je dogovorio da Mayorgu u travnju ove godine pregleda forenzički psiholog koji je u dijagnozi otkrio da ona pati od PTSP-a i kliničke depresije kao „izravne i isključive posljedice počinjenja seksualnog napada Cristiana Ronalda“.

Noć u kojoj se dogodilo navodno silovanje započela je u VIP dijelu noćnog kluba Rain koji je dio Palms Casino Resorta. Ronaldo je bio na odmoru s njegovim šogorom i rođakom. To isto ljeto portugalski je reprezentativac napravio transfer iz Manchester Uniteda u Real Madrid za tada rekordni iznos od 94 milijuna eura. Kathryn Mayorga je u Rainu bila s prijateljicom, a za Der Spiegel je ispričala da ju je netko iznenada uhvatio za ruku. Bio je to Ronaldo. „Samo je došao do mene, uhvatio me za ruku i rekao: Ti, pođi sa mnom!““

Ronaldo se nasmijao, kaže ona, jer mu se nije htjela odmah pridružiti. Onda joj je platio piće i upoznao s njegovom ekipom. Nakon kratkog razgovora, priča Mayorga, zatražio je njezin telefonski broj. „Dala sam mu broj i nakon toga je on otišao. Sama sebi sam rekla: „Ok, cool!““ Kasnije je primila tekstualnu poruku od Ronalda, a s prijateljicom je Ronalda i njegovu pratnju srela u predvorju hotela Palms nakon čega su otišli u njegov apartman. Neki od njih skočili su u jacuzziju, a Ronaldo joj je ponudio kratke hlače ne bi li ušli u hidromasažni bazen, kaže Mayorga.

Nakon toga je ušla u kupaonicu, odmah iza jedne spavaće sobe, da se presvuče. U trenutku kad je tamo stajala samo u kratkim hlačama, Ronaldo je ušao, a penis mu je visio u kratkim hlačama. „Uglavnom, zamolio me da mu dodirnem penis na 30 sekundi“, kaže ona. „Kada sam to odbila, zamolio me da ga stavim u usta. Kakav idiot! je idiot! (…) Smijala sam mu se jer sam mislila da je riječ o šali. Taj tip koji je toliko poznat i toliko zgodan je u biti luđak i pervertit.“ No Ronaldo, tvrdi Mayorga, nije popustio: “Rekao je da će me pustiti ga poljubim. Na što sam odgovorila da ću ga poljubiti, ali da neću dodirnuti njegov gadan penis.“

EPA/RODRIGO JIMENEZ

Mayorga tvrdi da ga je samo poljubila i da ga nije dirala po drugim dijelovima tijela, ali tvrdi i da ga je taj poljubac još više napalio. „Vrlo snažno je navalio na mene i počeo me dirati te je odjednom bio na meni“, priča Mayorga koja tvrdi da ga je nakon toga odgurnula i rekla da ne želi imati seks s njim. No, Ronaldo, tvrdi Mayorga, nije odustajao i povukao ju je u spavaću sobu: „Okrenula sam se, a on mi je pokušao skinuti donje rublje. Ponovno sam se okrenula i sklupčala u kuglu te sam pokrivala svoju vaginu. Tada je skočio na mene.“ Kaže da mu je rekla „ne, ne, ne“. No Ronaldo, tvrdi Mayorga, ju je analno silovao. Bez kondoma. Bez lubrikanta.

Sljedećeg dana, Mayorga je pozvala policiju i pregledana je u Medicinskom centru Sveučilišta u Las Vegasu. Slučaj je dobio broj se kasnije pojavio u nagodbi između Mayorge i Ronalda. No, Mayorga nije u početku rekla policiji tko ju je silovao. Posavjetovala se s odvjetnikom koji joj je savjetovao da javno ne kaže ime silovatelja, ali Mayorga nije željela samo sjediti kod kuće i ne činiti ništa. „Htjela sam mu očitati lekciju, željela sam se suočiti s njim . Željela sam da me pogleda u oči“, kaže ona. I da plati za njeno liječenje. „Neću platiti za moje prokleto liječenje“, kaže ona, opisujući njezino razmišljanje u to doba: „Ja sam silovana i on će platiti za taj prokleti postupak!“

Prema dokumentima koji su dostupni zviždačkoj platformi Football Leaks Mayorgin odvjetnik je kontaktirao jednog od odvjetnika Cristiana Ronalda u srpnju 2009. U sljedećih nekoliko mjeseci sastavljen je cijeli pravni tim koji se bavio s optužbama za silovanje. Popis od nekoliko stotina pitanja poslan je Ronaldu, njegovom šogoru i rođaku. Ronaldo je identificiran u dokumentu kao „X“, a Mayorga kao „Gospođa C“.

Postoje nekoliko verzija tog upitnika, pitanja u svim verzijama su više ili manje dosljedna, ali odgovori ne. U jednoj verziji, Ronaldo govori o konsenzualnom seksu i kaže da nije bilo naznaka da Mayorga nije željela seks s njim niti se činila nezadovoljna nakon završetka. Ali postoji još jedna, mnogo ranija inačica. Riječ je o dokumentu koji bi mogao imati ozbiljne posljedice za Ronalda. Poslan je putem e-pošte u rujnu 2009., a pošiljatelj je bio odvjetnik iz tvrtke Carlosa Osoria de Castra, odvjetnika koji je dugo predstavljao nogometnu zvijezdu. Primatelji su bili sam Osório de Castro i još jedan kolega. Odgovarajući na pitanje je li gospođa C ikad podigla svoj glas, viknula je ili zazvala, X je odgovorio: „Rekla je ne i stani nekoliko puta. Ležala je na boku i ja sam ušao u nju sa strane. Ona se učinila dostupnom. Ležala je na svojoj strani kreveta i ja sam ušao s leđa. Bilo je grubo. Nismo mijenjali poziciju pet do sedam minuta. Rekla je da to nije željela, ali se učinila dostupnom.” I nadalje: „Ali ona je stalno govorila ne. Nemoj to raditi. Ja nisam poput ostalih. Nakon svega sam joj se ispričao.“, U dokumentu stoji i da gospođa C nikada nije vrisnula i nikada nije pozvala bilo koga.

EPA/GREGORIO CUNHA

Pitanje: Je li gospođa C. nakon toga rekla da je seks bio previše brutalan? X: „Nije se žalila zbog toga što je bilo brutalno, žalila se da sam je prisilio, ali nije rekla ništa o tome kako želi otići na policiju.“

U odgovorima na pitanja, Ronaldo potvrđuje vrlo važne elemente Mayorgine verzije: rekla je ne nekoliko puta te joj se on nakon svega ispričao. Jedino područje u kojem su njihove priče razlikuju je ono u kojem je navodno Mayorga rukom zadovoljila Ronalda. On je rekao da jest, ona da nije. Ronaldo kaže i da su u kupaonici imali predigru što ona demantira. Također je predočio drugačije i njihov susret u klubu. Rekao je da su žene zatražile da ih se pusti u VIP odjel kluba i da su popili nekoliko pića. Također kaže da nisu razmjenjivali brojeve već da ih je odmah pozvao u svoj apartman. Po iskazima nekih Ronaldovih pratiteljima, Mayorga ni na koji način nije izgledala uznemirena kada je kasnije izašla iz sobe.

Ronaldovo svjedočenje ključni je dokaz za novog odvjetnika Kathryn Mayorge. Kada je nagodba u pitanju, Stovall kaže da su „ti dokumenti dokaz kriminalne zavjere da se prikrije i ometa procesuiranje tog seksualnog zlostavljanja“. „Svatko ima apsolutno pravo na obranu i osoba koja se sumnjiči za kazneno djelo ima pravo unajmiti istražitelja i odvjetnika koji moraju učiniti najbolje što mogu za njegovu obranu. Međutim, postoji i granica, a granica je da ti pojedinci ne mogu ometati pravdu i ne mogu ometati proces u kojem se istražuje kriminal i procesuiranje zločina. Kada se od obrane klijenta pređe u opstrukciju i prikrivanja kriminalnih aktivnosti za dobrobit svog klijenta,  to je samo po sebi zločin! I to je ono što se, po mom mišljenju, dogodilo u ovom slučaju.“

EPA/JOSE SENA GOULAO

U međuvremenu Kathryn Mayorga je napustila svoj posao i te se povukla na nepoznatu lokaciju jer želi ostati nedostupna javnosti. Cristiano Ronaldo također je nedostupan. U posljednjih godinu i pol dana, Der Spiegel ga je, s obzirom na to da su u posjedu nekoliko verzija koje je on ispričao o događaju iz 2009., nekoliko puta pokušao stupiti u kontakt, ali svi ti pokušaji su odbijeni. U proteklih nekoliko tjedana policija je nekoliko puta razgovarala s Kathryn Mayorga i ponovo su je ispitivali. Kazneni zakon Nevade uključuje i sljedeći članak: „Ako je seksualno zlostavljanje dokumentirano od strane policije na vrijeme, ono nikada neće otići u zastaru“.

Komentiraj