NACIONAL DONOSI DOKUMENT Službe državne sigurnosti iz Osijeka iz 1974. u kojem se opisuje kako je njihov suradnik ‘Kolega’, što je bilo kodno ime Vladimira Šeksa, odigrao ključnu ulogu u otkrivanju hrvatskih nacionalista koji su u Đakovu u doba najveće Titove moći ispisivali parole za slobodnu Hrvatsku, zbog čega su svi redom procesuirani

Nacional je u posjedu dokumenta nekadašnje Službe državne sigurnosti – Centar Osijek koji ozbiljno dovodi u sumnju nedavne opetovane izjave Vladimira Šeksa, najdugovječnijeg aktivnog hrvatskog političara i ključnog neformalnog savjetnika premijera Andreja Plenkovića, da je on bio žrtva Udbina progona, a ne njihov suradnik pod kodnim imenom „Kolega“. Šeks je o svojoj boljoj prošlosti prije dva tjedna, odnosno 8. travnja, objavio opsežan referat u Jutarnjem listu reagirajući zapravo na njihov članak od 26. studenog prošle godine u kojem su otkrili da je Šeks godinama surađivao s Udbom koja mu je dala kodno ime „Kolega“.

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj

FOTO:Pixsell
PODIJELI
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.