JOHNSON “Novi referendum o brexitu bio bi katastrofa za UK”

Novi britanski premijer Boris Johnson u četvrtak je rekao kako Europska unija ima mnogo razloga za kompromis oko brexita, da bi novi referendum oko izlaska iz tog saveza predstavljao katastrofu za njegovu državu te da neće biti novog glasovanja o škotskoj neovisnosti.

Johnson je u prvom obraćanju britanskom parlamentu na novoj funkciji obećao “početak novog zlatnog doba” i Britaniju koja će biti “čista, zelena, bogata, ujedinjena, samouvjerena i ambiciozna”, prenosi BBC.

Otkrio je i da je zadužio Michaela Govea, bivšeg ministra okoliša i velikog zagovornika izlaska iz Europske unije, da priprema brexit bez dogovora s EU-om, dodavši kako će se prava Europljana u Britaniji zaštititi. Novi britanski premijer insistira na tome da Britanija napusti EU s 31. listopada bez obzira hoće li do tada imati sporazum s EU ili ne.

Najavio je da će tražiti promjenu dogovora koji je s Bruxellesom ranije postigla Theresa May, a koji je više puta odbačen u britanskom parlamentu.

“Zašto pretpostavljamo da naši EU prijatelji neće htjeti kompromis? Mislim da imaju sve razloge da ga žele postići, i to je ono što ćemo tražiti”, rekao je Johnson.

Odbacio je ideju o novom referendumu o izlasku, nazvavši to katastrofom i upozorivši da se onda ne bi moglo zabraniti ni Škotskoj da održi novo glasovanje o neovisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u četvrtak je u svom prvom pismu Johnsonu poručila da se raduje raspravljati s njim o njezinim prijedlozima za novi referendum o neovisnosti, podsjetivši ga da je analiza škotske vlade pokazala da će izlazak iz EU Škotsku koštati 100 tisuća radnih mjesta, piše britanski Guardian.

Novi britanski premijer je odbacio taj prijedlog i ističe da je Škotska svoju odluku donijela 2014. godine. Tada je 44,7 posto Škota glasalo za neovisnost, a 55,3 posto za ostanak u UK-u.

No dvije godine kasnije, na referendumu o članstvu u Europskoj uniji, 62 posto Škota je glasalo za ostanak u tom savezu, kao i Sjeverna Irska s 55,8 posto. Engleska je izabrala odlazak s 53,4 posto, kao i Wales s 52,5 posto.

Komentiraj