Joe Biden u lipnju odlazi u Veliku Britaniju i Belgiju. Sudjelovat će na Samitu G7 i samitu NATO-a

Američki predsjednik Joe Biden sredinom lipnja će otići na prvo putovanje u inozemstvo, u Veliku Britaniju i u Belgiju, objavila je Bijela kuća u petak.

Biden će sudjelovati na samitu G7 od 11. do 13. lipnja u Cornwallu  i zatim na samitu čelnika zemalja NATO-a u Bruxellesu 14. lipnja.

U Bruxellesu će sudjelovati na samitu EU/Sjedinjene Države kako bi naglasio predanost Washingtona “jakom transatlantskom partnerstvu” temeljenom na ” zajedničkim vrijednostima”, precizira američka vlada.

Bijela kuća je priopćila da će uskoro iznijeti više detalja o tom putovanju, “posebice o mogućim dodatnim elementima”, što je potaknulo nagađanja o mogućem susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Joe Biden  je predložio prošlog tjedna ruskom kolegi u telefonskom razgovoru da se sastanu ovog ljeta u trećoj zemlji na samitu kojim bi stabilizirali odnose između dviju sila.

Moskva je pokazala zanimanje za tu ponudu. Odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije su nagriženi međusobnim sankcijama i protusankcijama.

Finska i Austrija su se ponudile da budu domaćini samita.

Komentiraj