Janšina vlada preuzela totalnu kontrolu nad policijom

 

Danas je slovenski premijer Janez Janša nastavio niz suspektnih političkih čistki i smijenio i direktora Nacionalnog istražnog biroa (NPU) slovenske policije, institucije koja je slična američkom FBI ili hrvatskom PN USKOK-u.

Nekadašnjem uglednom direktoru Ureda za sprječavanje pranja novca Darku Muženiču, koji je u petgodišnji mandat nastupio u lipnju 2019., zvanično je dao otkaz vršitelj dužnosti generalnog direktora policije Anton Travner, protiv koga su se ranije vodili postupci zbog zloupotreba proračunskog novca i kojeg je Janšina vlada imenovala na vodeće mjesto policije 13. ožujka iako je prije bio samo policijski suradnik srednjeg ranga.

Odluka o smjeni direktora Muženiča je vrlo vjerojatno i protuzakonita jer se prema zakonu on može smijeniti samo iz razloga krivnje ili uz njegovo suglasje, čega kod ove smjene nije bilo.

Odmah nakon smjene zaposlenici NPU poslali su medijima pismo u kojem javno prosvjeduju protiv smjene Muženiča. „Procjenjujemo da svako otpuštanje visokih policijskih službenika izvan utvrđenih pravnih i stručno utemeljenih razloga izaziva sumnju u političko uplitanje u rad stručnog tijela, što dugoročno doprinosi uklanjanju sigurnosnih struktura i učinkovitoj istrazi najzahtjevnijih oblika kriminala u Republici Sloveniji,” napisali su najiskusniji policijski istraživači.

Na mjesto Muženiča Janšina vlada imenovala je Igorja Lambergera, nekadašnjeg člana senata Komisije za sprječavanje korupcije, koji se tamo nije proslavio. Ali smjena u  najutjecajijoj policijskoj jedinici je od velike važnosti za Janšinu vladu, jer je NPU već počeo kriminalističku istragu nabavki medicinske zaštitne opreme za koju je Slovenija u samo šest tjedana platila 266 milijuna eura, od čega su mnoge profitabilne poslove primile male i prije nepoznate tvrtke za koje su lobirali političari iz vladajuće koalicije pa čak i podpredsjednica Janšine Socialno demokratske stranke (SDS) Jelka Godec.

Da je glavni cilj Janšine vlade sprječavanje bilo kakve ozbiljne policijske istrage govori i jučerašnje iznenađenje, kad su sve četiri stranke krajno desne vladajuće koalicije uložile u parlamentu zahtjev za otvaranje parlamentarne istrage o nabavkama zaštitne opreme, čime su pretekli opozicijske stranke. Time će vladajuće stranke sada istraživati rad vlastite vlade, dok još nije jasno može li parlament izglasati dvije parlamentarne istrage na istu temu. Prema nekim pravnim mišljenjima to nije moguće i time bi onda Janšina vlada pored policijske efikasno spriječila i parlamentarnu istragu o ratnom profiterstvu za vrijeme pandemije koronavirusa.

Već u prvom tijednu poslije imenovanja vršitelj dužnosti generalnog direktora policije Travner smjenio je direktora kriminalističke i direktora uniformirane policije. Oba nova direktora bili su prije razriješeni sa svojih položaja u policiji, a protiv njih su  vodili postupci  zbog različitih djela, uključujučići seksualno uzniemiravanje.

Da je Janša već politički intervenirao u rad policije za vrijeme prvog mandata 2004-2008 javno je izjavio tadašnji generalni direktor policije Bojan Potočnik. U 2007. godini slovenska policija izgubila je čak pet urgentnih depeša Interpola poslatih od policija stranih država, koje su istraživale veliku korupciju u aferi Patria, zbog koje je Janša kasnije bio osuđen i odsjedio i šest mjeseci u zatvoru.

 

Komentiraj