Ingo Wagner/dpa

Izraelski mirovni aktivist Uri Avnery preminuo u 94. godini

Uri Avnery (94), vodeći glas Izraela za uspostavljanje mira s Palestincima, preminuo je sinoć nakon što je ranije u kolovozu pretrpio moždani udar, potvrdila je u ponedjeljak glasnogovornica bolnice Ichilov u Tel Avivu.

Avnery je napustio Njemačku još kao dijete za vrijeme jačanja Hitlerove moći, borio se u ratu 1948. godine koji je omogućio opstanak Izraela i žustro se zalagao za priznavanje palestinske države.

Prvi je Izraelac koji se javno susreo s vođom Palestinaca Jaserom Arafatom 1974. godine – a taj je njihov susret žestoko osudila izraelska desnica.

Avnery je prije deset godina za dpa izjavio da želi promjenu “genetičkog koda cionističkog pokreta i dubinsku promjenu svijesti ljudi”. “Osnova stvaranju zamislivog mira je uspostava palestinske države koja bi uključila Zapadnu obalu, Istočni Jeruzalem i pojas Gaze”, poručio je u intervjuu prije pet godina.

Mirovni aktivist Avnery bio je zastupnik u Knessetu od 1965. do 1974., ponovno od 1979. do 1981., a kasnije je bio glavni urednik opozicijskog tjednika Haolam Hazeh. Dobitnik je najznačajnije izraelske novinarske Nagrade Sokolov 2003. godine.

Avnery je zaradio pohvale diljem svijeta dok ga je istovremeno kritizirala izraelska desnica prozvavši ga izdajnikom cionističkog pokreta.

Bivša izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni opisala je Avneryja kao “revolucionara”. “Nije uzmaknuo unatoč svim napadima, a usadio je ideje mira i skromnosti u srce Izraela, još kad one nisu bile ni u rječniku”, napisala je Livni u ponedjeljak na Twitteru.

Komentiraj