Izrael je u četvrtak “s konsternacijom i razočaranjem” reagirao na izjavu rumunjskog ministra poljoprivrede Petre Daea (desno na slici) koji je klanje bolesnih svinja usporedio s ubojstvima Židova u nacističkom logoru smrti u Auschwitzu.

Daea je to kazao u kratkome intervjuu o veterinarskim mjerama poduzetim da bi se zaustavilo širenje afričke svinjske gripe na farmi u južnoj Rumunjskoj gdje je poklano oko 44.580 svinja. 

“Svinje na farmi u južnoj Rumunjskoj sve su uništene i spaljene…, bio je to naporan posao. Kao u Auschwitzu”, kazao je ministar Daea.

No u četvrtak se ministar javno ispričao. “Samo sam želio pokazati s koliko se teškom situacijom suočavaju uzgajivači svinja čije je blago zaraženo svinjskom gripom. Duša me boli… i želio sam opisati teške trenutke kroz koje prolaze naši stočari”, kazao je ministar.

Izraelsko veleposlanstvo u Bukureštu oglasilo se priopćenjem u kojem stoji: “Nadamo se… da je ministar Daea ovakvu asocijaciju iznio zbog nedostatka opsežnijih informacija o holokaustu i o Auschwitzu, ne kaneći pritom obeščastiti sjećanje na milijune žrtava.”

Nekoliko rumunjskih oporbenih stranaka centra pozvalo je ministra da podnese ostavku.

Komentiraj

PREKOepa
Podijeli objavu
Prethodni članakSrbi neće rehabilitirati Milana Nedića
Sljedeći članakOTROVNA POLITIKA Od zlata do blata
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.