HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Izložba Arhelološkog muzeja “Pleterni ukras nekad i danas”

U sklopu cjelogodišnjeg programa “Hrvatska u vrijeme kneza Branimira” u utorak se u Galeriji Arhelološkog muzeja u Zagrebu otvara izložba “Pleterni ukras nekad i danas”, koja donosi pregled korištenja pletera kao ukrasnog motiva od pretpovijesti do modernog vremena.

Anita Dugonjić i Tara Pivac koncipirale su izložbu u pet cjelina, počevši od kratkog uvoda i osnovne definicije pletera, nakon čega se nastavljaju prikazi najranijih primjera pleterne umjetnosti koji potječu s prostora Bliskog Istoka.

Slijede rimski mozaici s cijelog prostora mediteranskog bazena u čijoj je izradi pleter korišten za okvir prikaza ili je njime bila ispunjena cijela površina, a prikazani su i vikinški životinjski prepleti s područja Skandinavije i keltski križevi u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, najavljeno je iz Arheološkog muzeja.

Poseban naglasak izložbe stavljen je na pleter s područja ranosrednjovjekovne Hrvatske, kad je u vrijeme predromanike i rane romanike pleter bio nezaobilazan motiv pri ukrašavanju kamenog crkvenog namještaja.

Istaknuti su i brojni kameni spomenici koji su svojom ljepotom ukrasa i oblikovanja svjedočili o bogatom društvenom, kulturnom i političkom životu u vremenu vladavine hrvatskih vladara od 9. do početka 12. stoljeća.

Kraj postava posvećen je vremenu ponovnog otkrivanja hrvatske baštine krajem 19. stoljeća, a kroz nju i afirmiranja motiva pletera koji se od tada uklopio i postao nezaobilazan motiv hrvatskog kulturnog identiteta.

Izložba će biti otvorena do 18. rujna.

Komentiraj