Izglasan Zakon o udžbenicima i Deklaracija o položaju Hrvata u BiH

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je izglasao Zakon o udžbenicima i Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH.

Zakon je prihvaćen s 81 glasom za, 19 suzdržanih i 3 protiv. Protiv su glasali zastupnici Neovisnih za Hrvatsku, dok su suzdržani bili SDP-ovci, HDZ-ov Miroslav Tuđman, nezavisni Marko Vučetić i Bojan Glavašević.

Deklaracija položaju Hrvata u BiH izglasana je s 81 jednim glasom za, 4 sudržavana i 11 protiv. Zastupnici Mosta nisu glasali.

Na deklaraciju je bilo podneseno dva HDZ-ova amandmana, četiri Mostova te 15 SDP-ovih.

Od dva HDZ-ova amandmana djelomično je prihvaćen onaj kojim se ‘pozdravlja rješavanje statusnih i egzistencijalnih pitanja pripadnika HVO-a’, te onaj kojim se od MVEP-a traži da jednom godišnje Saboru podnese izvješće o provedbi Deklaracije.

Vlada je također prihvatila osam amandmana SDP-a – dva u cijelosti i šest djelomično.Na odbijanje Mostovih amandmana reagirao je Božo Petrov. ‘Licemjerno se opet pružili lažnu ruku mira Hrvatima u BiH. Ostavili ste ih na vjetrometini i na milosti drugih’, kazao je Petrov i dodao da se originalni tekst Deklaracije izmijenio u deset dana.

SDP je odlučio ne podržati Deklaraciju. Presudilo je to što Vlada nije prihvatila amandman koji kaže da ‘Hrvatski sabor osuđuje sve politike i postupke koje su imale ili imaju za cilj dezintegraciju BiH, njenu podjelu, ugrožavanje teritorijalnog integriteta, te narušavanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana.’ ‘Ne želimo nositi teret HDZ-ove politike iz ’90-tih prema BiH. riješite nas tog tereta, a onda tražite od nas da podijelimo’, kazao je Arsen Bauk.

Komentiraj