Izetbegović: Kasno je za dogovor o promjeni izbornog zakona

Kasno je za dogovor o promjeni izbornog zakona BiH, ali pregovore možemo pokrenuti odmah nakon izbora, izjavio je u novom broju Nacionala predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Izetbegović je to kazao na početku intervjua u kojemu je opširno analizirao dosadašnji napredak u pregovorima, razloge za njihov neuspjeh, kao i nisku razinu povjerenja političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, uoči općih izbora u BiH, koji su raspisani za 2. listopada.

Komentirao je i spekulacije da bi čelnici EU sljedećih dana mogli doći u BiH, kako bi pokrenuli prekinute pregovore. “Postoje najave da će u sljedećih desetak dana u BiH doći predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća. Precizne potvrde još nemamo”, kazao je čelnik SDA.

Procijenio je “da će oni temu Izbornog zakona još jednom pokrenuti, ali da neće inzistirati na dogovoru, da će još jednom provjeriti spremnost da razgovaramo. Smatram da je za dogovor prekasno. Sada se treba fokusirati na održavanje izbora, u skladu s Ustavom i zakonom”, kazao je Izetbegović, potvrđujući da dogovor o promjeni Izbornog zakona neće biti postignut prije izbora.

“Ali”, dodao je, “možemo pregovore pokrenuti odmah nakon izbora. I mislim da pregovore ne treba voditi u izbornim godinama, nego ranije. Treba ih nastaviti već krajem ove godine. Mi smo za to spremni.”

Analizu trenutne političke situacije u BiH, kako je vidi najutjecajniji bošnjački političar, pročitajte u intervjuu koji je Bakir Izetbegović dao novinaru Borisu Paveliću za novi broj Nacionala.

BAKIR IZETBEGOVIĆ: ‘Izjava ruskog ambasadora da BiH ne bi trebala ući u EU drsko zadire u konsenzus da BiH bude članica EU-a i NATO saveza‘

Komentiraj