Izborna drama u SAD-u: Biden u vodstvu, Trump o prevarama i krađi, traži intervenciju Vrhovnog suda

SAD bira 46. predsjednika između dosadašnjeg predsjednika republikanca Donalda Trumpa i demokratskog kandidata Joea Bidena. Prema podacima CNN-a od srijede oko 23:30, Biden vodi s 253 elektorska glasa, naspram Trumpovih 213. Za pobjedu je potrebno njih 270.

Još uvijek se očekuju podaci za Arizonu, Nevadu, Georgiju, Sjevernu Karolinu i Pennsylvaniju.

Tijek događaja u srijedu poslijepodne i navečer pratili smo OVDJE.

Izlaznost je najveća u povijesti, više od 150 milijuna Amerikanaca dalo je svoj glas. No, njih više od 100 milijuna glasalo je dopisno, pa je prebrojavanje glasova usporeno.

Donald Trump već je nakon zatvaranja birališta i prvih preliminarnih rezultata – proglasio pobjedu. Ali, veliki broj demokratskih glasača svoj je glas poslao poštom, pa je Biden tijekom srijede prešao u vodstvo. Tada se Trump ‘preselio’ na društvenu mrežu Twitter, odakle je cijelog dana govorio o prevari, krađi i glasovima koji ‘magično nestaju’.

Njegova kampanje podnijela je tužbu Vrhovnom sudu te traže da preispita odluku državnog suda Pennsylvanije, koji je dozvolio da se broje glasovi i nakon izbornog dana. Također, od suda je zatražio da zaustavi brojenje glasova u Michiganu.

“Podnijeli smo tužbu pred Žalbenim sudom Michigana kako bi se zaustavilo prebrojavanje glasova sve dok nam se ne omogući odgovarajući pristup. Također smo zatražili da se ponovno provjere svi listići koji su već prebrojani dok nismo imali pristup”, navodi se u priopćenju Trumpova stožera.

Isto tako, Trump tražo da se u saveznoj državi Wisconsin glasovi ponovo prebroje.

Prema preliminarnim podacima, Michigan i Wisconsin su – Bidenovi.

S druge strane, Biden poručuje: “Prebrojite svaki glas”.

Država Nevada pauzirala je brojanje glasova do četvrtka u 9 sati po pacifičkom vremenu. Do sada je prebrojano oko 70 posto glasova te je demokrat Biden za sad u vodstvu s 49,2 naprema 48,6 posto glasova koje tamo ima Trump. Ta država nosi šest elektorskih glasova.

Iako svi glasovi nisu prebrojani, Biden je ušao u povijest kao kandidat koji je dobio više glasova od bilo kojeg drugog predsjedničkog kandidata u povijesti američkih izbora. Pretekao je Baracka Obamu, koji je na izborima 2008. godine osvojio 69,498,516 glasova.

Biden se u večernjim satima srijede, po hrvatskom vremenu, obratio javnosti i zahvalio svim Amerikancima na rekordnoj izlaznosti. Poručio je da neće, poput Trumpa, proglasiti pobjedu, ali ističe da je uvjeren da će, kada se prebroje svi glasovi, biti pobjednik. “Svaki glas se mora prebrojati, nitko nam neće oduzeti našu demokraciju. Mi građani nećemo biti ušutkani, nećemo biti maltretirani, nećemo se predati”, kazao je.

Biden: “Neću proglasiti pobjedu, ali vjerujemo da ćemo imati dovoljno za pobjedu”

Ako Biden pobijedi čini se da će protiv sebe imati Senat s republikanskom većinom. Projekcije zasad predviđaju da će oni zadržati kontrolu u tom domu Kongresa, što će demokratu ograničiti djelovanje tijekom svog potencijalnog mandata.

Komentiraj