HINA

"Ivo Josipović očito je čitao samo literaturu jugokomunističkih komesara"

Izjhava bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića o tome da su širokobriješki franjevci bili legitiman cilj vojnih djelovanja jer su bili povezani s ustašama i pružali otpor partizanima u bitkama na kraju Drugog svjetskog rata neistinita je i krivotvorenje povijesti, rekao je u utorak voditelj Vicepostulature postupka dokazivanja mučeništva 66 hercegovačkih franjevaca.
Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je u izjavi za riječki Novi list od subote da su fratri sa Širokog Brijega podupirali ustaše, kako to i danas čine neki njihovi nasljednici.
“Kada su partizani dolazili na Široki Brijeg, pružili su im vrlo snažan oružani otpor i uključivanjem u ratna djelovanja bili su legitiman cilj vojnih djelovanja”, rekao je Ivo Josipović.
Iz Vicepostulature takve navode nazvali su neistinama i krivotvorenjem povijesnih istina.
“Nikakvo oružje niti ikakve vojne utvrde nisu bile u franjevačkim prostorima. Ivo Josipović očito je čitao samo literaturu jugokomunističkih komesara koji su pisali po narudžbi oblikujući neku novu stvarnost”, rekao je voditelj Vicepostulature fra Miljenko Stojić.
O planovima za napad najbolje svjedoče jugokomunistički dokumenti koje su izradili njihovi vojni obavještajci, navodi fra Miljenko Stojić.
Pripadnici partizanskih postrojba ušli su 7. veljače 1945. u Franjevački samostan u Širokom Brijegu gdje su likvidirali 12 fratara čija su tijela ubacili u sklonište te ih zapalili.
“Jugokomunisti su ušli u samostanske prostore oko 10.00, a ubijanje franjevaca počelo je oko 16.00, što znači da nisu pobijeni prilikom pružanja oružanog otpora. I to Ivo Josipović može pronaći ili u arhivu ili u dijelu jugokomunističke literature, pa i u njemačkim izvorima”, istaknuo je vicepostulator postupka dokazivanja mučeništva hercegovačkih franjevaca.
Po istim navodima o tome zločinu postoje svjedočanstva bivših partizana, ali i svjedoka civila.
Hercegovačka franjevačka provincija pokrenula je postupak dokazivanja mučeništva naziva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće’ koje su uglavnom na kraju Drugog svjetskog rata pobili pripadnici partizanskih postrojba.

Komentiraj