Ivanjek: “Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće odlučivati o sukobu interesa. Da promijenimo naziv?”

Davorin Ivanjek, član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, gostovao je u emisiji na N1 Televiziji.

Govorio je o tome što po daljnji rad Povjerenstva znači to što je Visoki upravni sud ukinuo odluku Povjerenstva u slučaju Milana Bandića.

Podsjetimo, pvjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u odluci je utvrdilo da je Bandić povrijedio načela časnog i odgovornog ponašanja kada je prihvatio jamstvo odvjetničkog ureda Hanžeković i partneri u iznosu od 15 milijuna kuna, a kako bi izašao iz istražnog zatvora.

Visoki upravni sud je međutim, odlučio da je članak 5. Zakona o sukobu interesa, a na temelju kojega je Povjerenstvo donijelo odluku,  preopćenit i da ne može biti osnova za donošenje odluka prema dužnosnicima.

Ivanjek je to komentirao.

“Stav je Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je pri donošenju te odluke zauzeto formalističko stajalište koje nije donijelo računa o svrsi donošenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Tamo je u članku 1. utvrđeno da je svrha zakona sprečavanje sukoba interesa, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti dužnosnika i transparentnosti”.

“Visoki upravni sud je pri donošenju odluke, kao jedan od glavnih razloga zašto Povjerenstvo ne bi trebalo voditi postupke protiv dužnosnika, zbog povrede odredaba članka 5. naveo da ovdje nije predviđena sankcija”, rekao je Ivanjek, tumačeći načelo djelovanja.

“Na stranu to što je etičke povrede teško kvantificirati kroz neki novčani ekvivalent”, rekao je Ivanjek, govoreći o tome zašto taj članak ne navodi sankcije.

Nadalje, govorio je o tome kakva opasnost prijeti, ako se Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa negira pravo da vodi postupke protiv dužnosnika ukoliko se oslanja na članke u kojima nije predviđena konkretna kazna.

“Sukob interesa je razrađen u članku 2. Zakona o sukobi interesa gdje isto nije propisana sankcija”, upozorio je Ivanjek i zaključio:

“Posljedica je to da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa više neće moći odlučivati niti o potencijalnom niti o stvarnom sukobu interesa (dužnosnika).”

Problem je kad politika osporava zakone

To znači sljedeće:

“Prema stavu Visokog upravnog suda očito Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa više neće moći odlučivati o sukobu interesa, onda bi trebalo razmišljati i o promjeni naziva Povjerenstva.”

Ivanjek je potom istaknuo komentare političara u vezi ovakve odluke Visokog upravnog suda.

“Problematično je kad politika počinje osporavati neke odredbe Zakona. Tako se desilo prije nego što su upravni sudovi i Visoki upravni sud zauzeli drugačije stajalište oko članka 5. Inicijalno osporavanje članka 5. krenulo je od politike.

Ne želim reći da je njihova odluka krenula od politike, ali je teško da javnost ne stekne takav dojam”, rekao je za N1.

Komentiraj