Iran traži da UN-a spriječi “nezakonite, destabilizirajuće mjere” SAD-a

Iran je od Ujedinjenih naroda zatražio da spriječe “nezakonite i destabilizirajuće mjere” Sjedinjenih Država u Zaljevu koje je optužio za kršenje iranskog zračnog prostora i to potkrijepio koordinatama.

Veleposlanik Madžid Takht Ravanči obratio se pismom glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu u kojem je izvijestio da su iranske snage ciljale američku bespilotnu letjelicu koja je “unatoč opetovanim radijskim upozorenjima, ušla u iranski zračni prostor”.

Iran je rekao da ime “neoborive dokaze” da je američka letjelica u trenutku kada je srušena bila u iranskom zračnom prostoru.

Iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif napisao je na Twitteru da je letjelica poletjela ispod radara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi Reuters.

“U 00:3 američki dron poletio je iz UAE-a ispod radara i prekršio iranski zračni prostor. Pogođen je u 04:05 na koordinatama (25°59’43″N 57°02’25″E) blizu Kouh-e Mobaraka. Našli smo dijelove američke vojne letjelice u NAŠIM teritorijalnim vodama kada je bio srušen”, napisao je Zarif.

“Dokaz je jasan i neoboriv, napose jer su neki ostaci letjelice pronađeni u iranskim vodama”, rekao je i zamjenik šefa iranske diplomacije Abas Arakči.

On se sastao sa švicarskim veleposlanikom u Teheranu, koji zastupa diplomatske interese Sjedinjenih Država u Iranu.

Arakči je izgred opisao kao jasno kršenje međunarodnog prava i u objavi na Instagramu dodao da Iran ne želi vojni sukob u Zaljevu no da “neće oklijevati ni sekunde da bi obranio svoje granice od iracionalnih Amerikanaca”, prenosi agencija dpa.

I dok Teheran tvrdi da je bespilotna američka letjelica Global Hawk bila na špijunskoj misiji nad iranskim teritorijem, Washington ustraje na tome da je srušena u međunarodnom zračnom prostoru, 34 kilometara udaljena od Irana.

Američki predsjednik Donald Trump umanjio je važnost iranskog rušenja američkog vojnog drona ocijenivši da je to učinio netko neoprezan i glup, no “bila bi velika razlika” da je letjelicom upravljao pilot.

Iako komentari sugeriraju da Trump ne želi produbiti nedavni niz incidenata s Iranom, američki predsjednik također je upozorio da njegova zemlja “to neće trpjeti”.

Informacije iz neovisnih izvora o mjestu na kojem je letjelica srušena nisu zasad objavljene

Komentiraj